THEPOWERGAME
Η αναθεώρηση του outlook της Ελλάδας σε θετικό κατά την πρόσφατη αξιολόγηση αντανακλά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που υποστηρίζει μια ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση του δημόσιου χρέους, εν μέσω αυξανόμενου αλλά ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού, υπογραμμίζει σε ανάλυσή της (Sovereign Dashboard) η Fitch.
Τονίζεται δε σε αυτό το σημείο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μεταξύ 2015 και 2019 ήταν περίπου 6,25% κατά μέσο όρο.
Οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες (GFNs) για το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να κορυφωθούν το 2023 – τονίζει η Fitch – και θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνει, οι αναθεωρημένες προβλέψεις μας υποδεικνύουν τώρα χαμηλότερα GFN τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σωρευτικά 4,5% του ΑΕΠ). Η αναθεώρηση αυτή αντανακλά, επίσης, τις αποπληρωμές των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ και τις προκαταβολές των δόσεων 2022 και 2023 του Greek Loan Facility, ύψους 3,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ.
Σημειώνεται επίσης ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε απότομα εξαιτίας της πανδημίας, ενώ ο δείκτης χρέους είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των κρατών που αξιολογεί η Fitch και περίπου 3,5 φορές το μέσο «BB».
Υπάρχουν, ωστόσο, παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το «μαξιλάρι» ρευστότητας της χώρας είναι σημαντικό, τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους σημαίνουν ότι το κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό και τα χρονοδιαγράμματα απόσβεσης είναι διαχειρίσιμα, ενώ η μέση ωρίμανση του ελληνικού χρέους είναι από τις μεγαλύτερες, στα 20,5 χρόνια.
Σύμφωνα με την Fitch, τα χαρακτηριστικά αυτά, θα περιορίσουν τον αντίκτυπο από την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων. Ο λόγος τόκων προς έσοδα είναι πολύ χαμηλότερος από το μέσο «BB» και ελαφρώς χαμηλότερος από το μέσο «BBB».
Η Fitch τονίζει, τέλος, ότι ηΗ ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα έκτακτης αγοράς της ΕΚΤ για την πανδημία υπήρξε μια σημαντική πηγή ευέλικτης χρηματοδότησης.