THEPOWERGAME
«Πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά στην προσαρμογή της πολιτικής μας» δηλώνει σε συνέντευξή της στη γερμανική Redaktionsnetzwerk Deutschland, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δίνοντας έμμεση απάντηση στις αγορές που προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει γρηγορότερα του αναμενόμενου τα επιτόκια.
«Αν δράσουμε πολύ βιαστικά, η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αδύναμη και να ετίθεντο σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας. Ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή, δεν θα μείωνε τις τιμές ενέργειας. Αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν» πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ανταπαντώντας στην ερώτηση των Γερμανών δημοσιογράφων γιατί η ΕΚΤ δεν πολεμά τις ανατιμήσεις με αύξηση επιτοκίων. Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως μια αύξηση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή «δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα».
Παράλληλα, τόνισε πως «θα αναλύσουμε με προσοχή πώς οι υψηλές τιμές ενέργειεας επηρεάζουν και άλλες τιμές. Θα το εξετάσουμε από πολύ κοντά τον Μάρτιο και σε κάθε συνεδρίαση στους επόμενους μήνες».
Κι επεσήμανε πως «πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως για κάθε απόφαση που λαμβάνουμε, αισθανόμαστε τον πλήρη αντίκτυπό της εννέα με 18 μήνες μετά. Αυτή τη στιγμή, παρακολουθούμε τα αυξανόμενα μεγέθη του πληθωρισμού, τα οποία συμπεριλαμβάνουμε στις προβλέψεις μας. Ο πληθωρισμός ίσως είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις μας τον Δεκέμβριο. Θα το αναλύσουμε τον Μάρτιο και θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια».
Η Λαγκάρντ εξήγησε πως αιταία αισιοδοξίας για την πορεία του πληθωριστικού μετώπου αποτελεί ότι κατά ένα τεράστιο μέρος οφείλεται στην «απότομη αύξηση των τιμών στην ενέργεια». Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η τεράστια άνοδος στην τιμή του πετρελαίου, που ενώ το βαρέλι ανερχόταν τον Απρίλιο του 2020 στα 20 ευρώ, τώρα έφτασε σχεδόν στα 90.
Πάντως, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, οι υψηλές τιμές ενέργειας θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, παρατηρώντας ωστόσο ότι είναι ήδη τόσο υψηλές που είναι απίθανο να συνεχίσουν να αυξάνονται. Ο πληθωρισμός επομένως, προέβλεψε, θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ διευκρίνισε ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν συγκρίνεται με αυτή της αμερικανικής -όπου έχει ληφθεί απόφαση για αύξηση των επιτοκίων- λόγω του ότι η αμερικανική οικονομία έχει υπερθερμανθεί, κάτι που δεν ισχύει για την ευρωζώνη.
Όσο για το λεγόμενο «πράσινο ή οικολογικό πληθωρισμό» (greenflation), ήτοι το κόστος που σχετίζεται με τη μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως «Είναι υπερβολικό το ντιμπέιτ γύρω από τον πράσινο πληθωρισμό. Ο αντίκτυπος της πράσινης μετάβασης στη γενική εξέλιξη των τιμών είναι μικρός, τουλάχιστον προς το παρόν. Πρέπει να νε ολοκληρώσουμε την πράσινη μετάβαση της οικονομίας για να αποτρέψουμε την καταστροφή του πλανήτη μας».
Στην ίδια συνέντευξη, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στις σκέψεις για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ, η οποία πάντως, εφόσον αποφασιστεί, δεν θα σημαίνει, όπως είπε, την κατάργηση κερμάτων και χαρτονομισμάτων.