THEPOWERGAME
Στο τελικό στάδιο μπαίνει η αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ, του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) με παράλληλη ενεργοποίηση του συστήματος των «πράσινων πιστοποιητικών». Με χθεσινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, εγκρίθηκε το τεχνικό δελτίο για την ένταξη των μεταρρυθμίσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης: Τόσο η δημιουργία του νέου ΕΛΑΠΕ (με ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του έτους), όσο και σειρά άλλων παρεμβάσεων για την επίτευξη των στόχων για τις νέες μονάδες ΑΠΕ.
Μέσα στο εξάμηνο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να θέσει σε λειτουργία ένα νέο υπολογαριασμό (ΕΛΑΠΕ Νέων Έργων) που θα αποζημιώνει τις μονάδες ΑΠΕ με ημερομηνία λειτουργίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, ενώ ως έσοδό του θα έχει ένα νέο, δυναμικό τέλος (αντίστοιχο με το σημερινό ΕΤΜΕΑΡ που θα συνεχίσει να στηρίζει τις παλαιότερες μονάδες ΑΠΕ που λειτούργησαν πριν τις 1 Ιανουαρίου 2021) το οποίο θα υπολογίζεται απολογιστικά. Το ύψος του νέου τέλους θα μεταβάλλεται τακτικά ώστε τα κονδύλια του ΕΛΑΠΕ Νέων Έργων να καλύπτουν το ποσοστό της αποζημίωσης που δεν ανακτούν οι παραγωγοί ΑΠΕ μέσω συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα «πράσινα πιστοποιητικά»
Τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ Νέων Έργων θα προέρχονται αρχικά από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το μερίδιό της στην αγορά. Στη συνέχεια, οι τελευταίοι θα μεταφέρουν αυτό το κόστος στους πελάτες τους. Με τις αλλαγές που προωθούνται οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα έκδοσης «πράσινων πιστοποιητικών» αντίστοιχης αξίας με τις χρεώσεις που θα καταβάλλουν στον ΕΛΑΠΕ Νέων Έργων.
Με χρήση αυτών των «πράσινων πιστοποιητικών», οι παραγωγοί ενέργειας θα μπορούν στη συνέχεια να δημιουργήσουν νέα «πράσινα» τιμολόγια, με αυξημένες χρεώσεις για όσους πελάτες θέλουν να στηρίξουν εθελοντικά (δηλαδή πληρώνοντας ακριβότερα τιμολόγια) τις ΑΠΕ. Προβλέπεται η υιοθέτηση ενός Συστήματος Έκδοσης, Παρακολούθησης και Εμπορίας Εγγυήσεων Προέλευσης και μια διαδικασία Πιστοποίησης «Πράσινων Ενεργειακών Προϊόντων» και «Πράσινων Επιχειρηματικών Πρακτικών».
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πως θα προσθέτει νέες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW για κάθε έτος από το 2023 μέχρι το 2025. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες παρεμβάσεις οι περισσότερες από τις οποίες εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο για το δεύτερο κύκλο αλλαγών ώστε να επιταχυνθεί η αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ που θα κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών. Στο σχέδιο νόμου θα ενταχθεί και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί και το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.