THEPOWERGAME
Στην υπογραφή Συμφωνητικού Συνεργασίας (MoU), προχώρησαν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.), συμπεριλαμβάνοντας τον εν λόγω σύνδεσμο στους θεσμικούς υποστηρικτές του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών – Επιχειρήσεων της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων – «Elevate Greece».
Επί τάπητος τέθηκαν οι υπηρεσίες που ο ΣΕΓΕ θα προσφέρει για την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών γένους… θηλυκού, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, mentoring, εκπαίδευση, δικτύωση, αλλά και βοήθεια ως προς την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε start ups εγγεγραμμένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Elevate Greece».
«Δυστυχώς, η ψαλίδα μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθεί και υφίσταται στην αγορά εργασίας, ωστόσο, έχουν γίνει αρκετά γενναία βήματα που δείχνουν ότι οι γυναίκες ξεφεύγουν από την παραδοσιακή οικονομία. Στο παρελθόν, απευθυνόταν σε εμάς για συμβουλευτική σε τομείς, όπως η παροχή υπηρεσιών, η μόδα και η ομορφιά. Πλέον, στρέφονται σε εναλλακτικούς τομείς, όπως για παράδειγμα, η έξυπνη γεωργία, αφού χάρη στην τεχνολογία δεν θεωρείται απαραίτητο εφόδιο η μυϊκή δύναμη και η αντοχή που εκ φύσεως οι γυναίκες διαθέτουν σε μικρότερο βαθμό από τους άντρες. Παράλληλα, βλέπουμε γυναίκες να αποτελούν τη διάδοχη κατάσταση οικογενειακών επιχειρήσεων και να ασχολούνται με το εμπόριο καυσίμων και δομικών υλικών διότι έχουν να προσφέρουν καινοτομία και διαφορετικότητα» αναφέρει στο powergame.gr η Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε. Αποστολίνα Τσαλταμπάση.
Προσθέτει πως ακόμη και εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, διαφοροποιούνται επιλέγοντας να τοποθετηθούν σε εναλλακτικές μορφές, όπως ο θεματικός και ο τουρισμός που συνδέεται με τον πολιτισμό.
Η κα Τσαλταμπάση αναγνωρίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις γυναίκες που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση δεν είναι η χρηματοδότηση, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά τα υφιστάμενα στερεοτυπικά μοντέλα και η ανάγκη για ενδυνάμωση. «Δεν είναι απενοχοποιημένες και πασχίζουν να βρουν την ισορροπία, τη χρυσή τομή, μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Παρατηρούμε ότι πολλές γυναίκες περιμένουν μία δεκαετία για να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο και δυσκολεύονται πολύ περισσότερο από τους άνδρες να αλλάξουν καριέρα».
Εστιάζοντας στη στρατηγική συνεργασία με το Elevate Greece, η κα Τσαλταμπάση τονίζει πως ο ρόλος του Σ.Ε.Γ.Ε. είναι να βοηθά κορίτσια και γυναίκες στην τεχνολογία, αντιμετωπίζοντάς τες ως κομμάτι της οικονομίας που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Επί της ουσίας ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών ερευνητικών πόρων, καθώς και η συμμετοχή στο πακέτο οικονομικής βοήθειας Horizon που έχει προβλέψει για τα κράτη μέλη της η Ε.Ε.
«Οι ιδέες υποβάλλονται στις Βρυξέλλες κι εμείς βοηθούμε τις Ελληνίδες επιχειρηματίες ως προς το πώς να καταρτίσουν σωστά τον φάκελο τους. Η Ελλάδα έχει χαμηλό δείκτη υποβολής προτάσεων και ακόμη χαμηλότερος είναι ο αριθμός έγκρισης των αιτήσεων αυτών. Σκεφτείτε ότι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος δίνεται η δυνατότητα απορρόφησης ποσού έως και 2 εκατ. ευρώ ανά start up» καταλήγει η κα Τσαλταμπάση.
Να σημειωθεί πως παρούσα στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ήταν και η ομάδα EvoGirls, η οποία αποτελείται από 5 νέα κορίτσια από την Αττική, που ασχολούνται ενεργά με την εκπαιδευτική ρομποτική, τις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική, με προπονήτρια μια 19χρονη Ολυμπιονίκη της ρομποτικής. Ο Σ.Ε.Γ.Ε. με προτεραιότητα την παροχή υποστήριξης σε κορίτσια από αυτή την νεαρή ηλικία, έχει ήδη θέσει υπό την αιγίδα του την ομάδα. Κατά τη συνάντηση, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα έρευνας και τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο της ομάδας και την παρακολούθηση των μελλοντικών τους σχεδίων, ενώ δεσμεύτηκε για την έμπρακτη υποστήριξη νέων κοριτσιών στην τεχνολογία και την καινοτομία, στα πλαίσια και του Μνημονίου.