THEPOWERGAME
Η πανδημία και η ακρίβεια φαίνεται ότι συρρίκνωσε τις φορολογικές εισπράξεις του Δημοσίου από τα φυσικά πρόσωπα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κουλτούρα πληρωμών στην οποία είχε επενδύσει η κυβέρνηση φαίνεται να βάλλεται με τα ποσοστά εισπραξιμότητας να μειώνονται.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το 2021, το ποσοστό εισπραξιμότητας έφθασε στο 72,10% με τα νοικοκυριά να πληρώνουν φόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ όταν το ποσό που τους αναλογούσε ήταν της τάξης των 3,061 δισ. ευρώ. Δηλαδή περί τα 900 εκατ. ευρώ οφείλουν τα νοικοκυριά από το φόρο εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Τα ίδια απογοητευτικά ποσοστά καταγράφονται και στον ΕΝΦΙΑ. Εισπράχθηκαν 1,894 δισ. ευρώ όταν ο φόρος που είχε βεβαιωθεί ήταν 2,562 δισ. ευρώ. Το ποσοστό εισπραξιμότητας έχει περιορισθεί στο 73,94% ποσοστό εξαιρετικά χαμηλότερο από το 81% που επιδιώκει η κυβέρνηση για να είναι συνεπής απέναντι στα συμφωνηθέντα με τους Θεσμούς, μετά τις μειώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ.
Αντίθετα, προφανώς, η συσσώρευση ρευστότητας από τις επιχειρήσεις, συνεπεία των μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ, γίνεται ορατή στην αγορά αλλά και στα ταμεία του Δημοσίου. Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες έχουν «βγει» από τις τράπεζες περισσότερα από 4 δισ. ευρώ τα οποία και κατευθύνθηκαν για πληρωμές του φόρου εισοδήματος, και του ΦΠΑ. Δηλαδή, η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα κοινοτικά προγράμματα όπως για παράδειγμα των περιφερειών, οδήγησαν όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείο Οικονομικών στην εμπρόθεσμη πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων . Σύμφωνα με τα στοιχεία, επιχειρήσεις και οι υπόχρεοι σε ΦΠΑ παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης το 2021. Συγκεκριμένα το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών από τις επιχειρήσεις ανήλθε στο 88,29% ενώ καταβλήθηκε εμπρόθεσμα ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο 86,32% του οφειλόμενου. Από τα 13,1 δισ. ευρώ ΦΠΑ που υπήρχε υποχρέωση καταβολής, πληρώθηκε από τους υπόχρεους εμπρόθεσμα ποσό ύψους 11,36 εκατ. ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανήλθε στο 88,29% του συνολικού φόρου. Συγκεκριμένα το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν οι επιχειρήσεις ανέρχεται στα 3,28 δισ. ευρώ, ενώ πληρώθηκε ποσό ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες.
Στο μεταξύ, απλήρωτους φόρου ύψους 5,79 δισ. ευρώ άφησαν το 2021 οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:
- Το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 6,33 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 5,79 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.
- Μόνο τον Δεκέμβριο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν στα 655 εκατ. ευρώ.
- Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει τα 111,33 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 25,02 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 86,37 δισ. ευρώ.
- Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3.996.871 Μάλιστα, σε 1.332.050 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.