THEPOWERGAME
Την αύξηση του ποσού ενίσχυσης της κτηνοτροφίας στα 100-150 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στο «πακέτο» των κυβερνητικών μέτρων της περασμένης Παρασκευής ζητούν οι κτηνοτρόφοι, την ώρα που οι αγρότες δηλώνουν πως όσα προβλέπονται γι’ αυτούς είναι «άνευ ουσίας» και «δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που θέτουν για κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός, κ. Σπήλιος Λιβανός εμφανίζεται ανοιχτός σε διάλογο με τους αγρότες, προκειμένου, όπως δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1», «με εξαντλητική συζήτηση να τους εξηγήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως κράτος», αναγνωρίζοντας πάντως ότι «υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στο κόστος παραγωγής». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η πλειοψηφία των αγροτών δεν βρίσκεται στα μπλόκα».
Από την πλευρά των αγροτών, που έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτών Ν. Λάρισας, κ. Ρίζος Μαρούδας δήλωσε χθες ότι «δεν υπάρχει καλή θέληση από την κυβέρνηση», ενώ σχολιάζοντας το «πακέτο» μέτρων έκανε λόγο για «ξαναζεσταμένα μέτρα, που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο κι είναι αυτά που μας έβγαλαν στο δρόμο», ενώ, «δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας».
Ο κ. Μαρούδας δήλωσε ότι οι αγρότες «δεν είναι ανοιχτοί» σε συνάντηση με τον κ. Λιβανό, σημειώνοντας ότι τα αιτήματα «δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του» αφού «πρόκειται για οικονομικά αιτήματα όπως μας λένε και θα πρέπει να απαντηθούν συνολικά από την κυβέρνηση». Ο κ. Μαρούδας ανέφερε, πάντως, ότι οι αγρότες θα ζητήσουν συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης αφού πρώτα, εντός της εβδομάδας, συναντηθούν και συζητήσουν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που στήνονται σε διάφορα μέρη της χώρας.
Κτηνοτρόφοι: Επιχορήγηση 100-150 εκατ. με μοντέλο κορονο-ενισχύσεων
Όσον αφορά στο «πακέτο» των μέτρων που ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκης Πεβερέτος δήλωσε στο powergame.gr ότι οι κτηνοτρόφοι ζητούν η ειδική ενίσχυση των 30 εκατ. ευρώ να αυξηθεί στα 100-150 εκατ. ευρώ και να καταβληθεί με το μοντέλο που εφαρμόστηκε στις κορονο-ενισχύσεις επί υπουργίας του κ. Μάκη Βορίδη. Δηλαδή, η επιχορήγηση να δοθεί ανά ζώο με ασφαλιστικές δικλείδες, όπως το ύψος ετήσιας παραγωγής, ώστε να κατευθυνθεί στους πραγματικούς κτηνοτρόφους.
Ο κ. Πεβερέτος θεωρεί «ανεπαρκές» το ποσό των 30 εκατ. ευρώ («αντιστοιχεί μόλις σε 1,5 ευρώ ανά αιγοπρόβατο έναντι 8-10 ευρώ που ζητούμε», όπως εξηγεί), ενώ διαφωνεί και με τον τρόπο υπολογισμού της επιδότησης (7% επί του κύκλου εργασιών των κτηνοτρόφων το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022), καθώς, όπως τονίζει, «στο συγκεκριμένο τρίμηνο δεν περιλαμβάνεται σημαντικό τμήμα του ετήσιου τζίρου μας». Κι αυτό γιατί ειδικά οι αιγοπροβατοτρόφοι κάνουν τις περισσότερες πωλήσεις κρέατος το Πάσχα (Απρίλιο φέτος) και τα Χριστούγεννα.
Πρόκειται για «απόφαση φωτογραφική και με δόλο που αποτελεί αιτία πολέμου για τους κτηνοτρόφους και ειδικά τους μικρούς παραγωγούς που δεν παίρνουν τίποτα καθώς ειδικά οι αιγοτρόφοι ξεκινούν την παραγωγική τους διαδικασία το Πάσχα με τη σφαγή των εριφίων και το ξεκίνημα της γαλακτοπαραγωγής, οι δε προβατοτρόφοι έσφαξαν μέχρι τα Χριστούγεννα του 2021», σημειώνει από την πλευρά της η Πανελλαδική Ένωση Κτηνοτροφίας.
Τον Μάιο η πληρωμή της ενίσχυσης – τώρα, ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Πέραν του ύψους της ενίσχυσης, οι κτηνοτρόφοι διαφωνούν και με το χρονικό σημείο καταβολής της, που δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τον Μάιο (στην καλύτερη περίπτωση) καθώς, όπως όλοι οι επαγγελματίες, έχουν περιθώριο έως το τέλος Απριλίου να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ του α’ τριμήνου ώστε ακολούθως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να υπολογίσουν το 7% επί του δηλωθέντος – με βάση τα τιμολόγια εσόδων – τζίρου τους.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να τους δοθεί αμέσως η ενίσχυση αφού τους χειμερινούς μήνες τα ζώα σιτίζονται κυρίως με ζωοτροφές. «Το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί φέτος κατά 40-60% ανάλογα το είδος της κτηνοτροφικές εκμετάλλευσης και την περιοχή όπου βρίσκεται, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση και από το κόστος ενέργειας. Το 7% είναι ανεπαρκές», τονίζει ο κ. Πεβερέτος.