THEPOWERGAME
Ο ΟΗΕ ζήτησε από τους Ταλιμπάν να δώσουν πληροφορίες για τη σύλληψη δύο φεμινιστριών στο Αφγανιστάν, δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση δύο διαδηλωτριών που επέκριναν τους ακραίους ισλαμιστές.
Η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ζήτησε χθες το βράδυ μέσω του λογαριασμού της στο Twitter «επειγόντως πληροφορίες» από το υπουργείο Εσωτερικών «για τις νέες συλλήψεις από τους Ταλιμπάν δύο ακόμη ακτιβιστριών φεμινιστριών για τις οποίες ενημερωθήκαμε τις τελευταίες 24 ώρες».
Ο ΟΗΕ «επαναλαμβάνει την έκκλησή του να αφεθούν ελεύθερες όλες οι ακτιβίστριες φεμινίστριες που έχουν ‘εξαφανιστεί’ όπως και οι συγγενείς τους], πρόσθετε η UNAMA.
«Αυτές οι άδικες συλλήψεις πρέπει να σταματήσουν. Αν οι Ταλιμπάν επιθυμούν την αναγνώρηση του αφγανικού λαού και του κόσμου, θα πρέπει να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αφγανών, κυρίως των γυναικών, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης», έγραψε σήμερα στο Twitter η Ρίνα Αμίρι εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών.
Οι συλλήψεις και η εξαφάνιση των ακτιβιστριών
Η UNAMA δεν αποκάλυψε τα ονόματα των δύο φεμινιστριών, όμως, σύμφωνα με άλλη ακτιβίστρια, η Ζάχρα Μοχαμάντι και η Μουρσάλ Αγιάλ συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν αυτή την εβδομάδα.
Η Ζάχρα είναι «οδοντίατρος και εργαζόταν σε μια κλινική. Συνελήφθη, όπως και ο πατέρας της», εξήγησε η ακτιβίστρια που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Η Μουρσάλ συνελήφθη την Τετάρτη αφού ένας συνάδελφός της της ζήτησε τη διεύθυνσή της προκειμένου να πάει στο σπίτι της να της δώσει τον μισθό της, πρόσθεσε. «Με αυτό τον τρόπο παγιδεύτηκε. Οι Ταλιμπάν την εντόπισαν και τη συνέλαβαν», εξήγησε.
Οι συλλήψεις αυτές έγιναν δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση δύο άλλων ακτιβιστριών, της Ταμάνα Ζαριάμπι Παριάνι και της Παρβάνα Ιμπραχιμκέλ, μερικές ημέρες μετά τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση στην Καμπούλ υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ εξέφρασε την Τρίτη την ανησυχία της για την τύχη των δύο αυτών γυναικών αλλά και τεσσάρων μελών των οικογενειών τους που επίσης εξαφανίστηκαν.
Οι Ταλιμπάν αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην εξαφάνισή τους και δηλώνουν ότι έχουν ξεκινήσει έρευνα.
Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς τους (1996-2001), όταν απαγόρευαν οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης και καταπατούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.
Παρ’ όλα αυτά δεν καθυστέρησαν να αποκλείσουν τα κορίτσια από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να επιβάλουν στις γυναίκες να συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή όταν κάνουν μεγάλα ταξίδια και να τις αποκλείσουν από τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.