THEPOWERGAME
Η ανοδική έκπληξη του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο αλλάζει σημαντικά ολόκληρο το προφίλ του πληθωρισμού του 2022 και ανατρέπει τα πλάνα της ΕΚΤ, όπως προειδοποιεί η Citigroup. Πλέον, εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί επίμονα πάνω από το 5% πάνω μέχρι τον Ιούνιο και δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 2% μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα συμβεί μόνο το 2023, αν και δεν είναι και τόσο βέβαιο πλέον.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 5,1% ετησίως τον Ιανουάριο, πολύ υψηλότερο από την αρχική της πρόβλεψη για 4,6% (και της πρόβλεψης της αγοράς για 4,4%). Η κύρια έκπληξη προήλθε από τον δομικό πληθωρισμός (core), ο οποίος ανήλθε στο 2,3% σε ετήσια βάση (έναντι της πρόβλεψης της Citi για 1,7% και του consensus στο 1,9%), από 2,6% τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης τιμών των βασικών αγαθών ήταν πολύ ισχυρότερος από το αναμενόμενο, στο 2,3% σε ετήσια βάση από 2,9% , παρά τα μεγάλα αρνητικά αποτελέσματα βάσης λόγω των χειμερινών εκπτώσεων και των αλλαγών του γερμανικού ΦΠΑ. Οι αυξανόμενες πιέσεις στην προσφορά τροφοδοτούνται στις τελικές τιμές λιανικής, αν και το μέγεθος αυτού του σοκ παραμένει σημαντικά μικρότερο από ό,τι στις ΗΠΑ (όπου ο αντίστοιχος πληθωρισμός βασικών αγαθών ήταν 10,7% ετησίως τον Δεκέμβριο). Παράλληλα, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός στο 2,4% ετησίως, επίσης πάνω από τις προσδοκίες, εν μέρει λόγω και της περαιτέρω ενίσχυση των τιμών στον κλάδο της φιλοξενίας και των ταξιδιών.
Με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα, όπως αναφέρει η Citi, το βάρος της ενέργειας στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (από 9,5% το 2021 σε 10,9% το 2022) ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο – και αυτό από μόνο του προσθέτει 0,4% στον πληθωρισμό σε ετήσια βάση, αν και θα ενισχύσει τα αποπληθωριστικά αποτελέσματα βάσης το 2023.
Ουσιαστικά, όπως προειδοποιεί η Citi, ο Ιανουάριος διαμορφώνει το σκηνικό για ολόκληρο το έτος. Οι αλλαγές στις τιμές, ειδικά για προϊόντα που αγοράζονται συχνά, τείνουν να συγκεντρώνονται στην αρχή του έτους. Η ισχύς του δείκτη τιμών των βασικών αγαθών τον Ιανουάριο πιθανότατα αντανακλά αυτό και ως εκ τούτου είναι απίθανο να αντιστραφεί στα προσεχή μηνιαία στοιχεία του πληθωρισμού. Η εξασθένιση των επιπτώσεων του ανοίγματος της οικονομίας θα περιορίσει τη δυναμική στις τιμές των υπηρεσιών τους επόμενους μήνες, ειδικά με δεδομένο το περιβάλλον των μισθών που εξακολουθεί να είναι υποτονικό (τουλάχιστον προς το παρόν), αλλά ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα παραμείνει υψηλά μέχρι το τέλος του έτους.
Έτσι, όπως καταλήγει η Citi, με τον πληθωρισμό της ενέργειας να παραμένει πιθανότατα γύρω στο 25-30% ετησίως μέχρι τον Ιούνιο, αφού ενσωματωθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το 5% μέχρι τότε. Τα αποτελέσματα βάσης θα τον ωθήσουν χαμηλότερα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά όχι κάτω από 2% μέχρι το τέλος του 2022, όπως εκτιμούσε η Citi προηγουμένως. Ο μέσος πληθωρισμός του 2023 εξακολουθεί να αναμένεται να μειωθεί απότομα λόγω των μεγάλων αποτελεσμάτων βάσης (στο 1,7%), ωστόσο η Citi αναγνωρίζει τον κίνδυνο ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός το 2022 θα δημιουργήσει δευτερεύουσες επιπτώσεις στους μισθούς και μεγαλύτερους από ό,τι αναμένεται αυτήν τη στιγμή και, εκτός από τη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία, θα ωθήσει τον πληθωρισμό το 2023 σε υψηλότερα επίπεδα επίσης.