THEPOWERGAME
Δύο διαγωνισμούς ετοιμάζεται να προκηρύξει μέσα στο εξάμηνο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο ένας από τους οποίους αφορά στο μεγάλο φωτοβολταϊκό των 500 MW στην Πτολεμαϊδα. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 65 MW, στη θέση Άγιος Χριστόφορος στην Κοζάνη με ανάδοχο την ΑΒΑΞ, ενώ υπό κατασκευή είναι το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 230 MW στη Δυτική Μακεδονία με ανάδοχο την Μυτιληναίος.
Παράλληλα, μέσω ξεχωριστών διεθνών διαγωνισμών, θα αναπτυχθεί το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, της κοινής εταιρείας με την γερμανική RWE Renewables στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συμμετέχει με 49%. Πρόεδρος της νέας εταιρείας είναι ο κ. Κων/νος Μαύρος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Κώστας Παπαμαντέλλος. Η εταιρεία αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο άνω των 2 GW με τη ΔΕΗ να έχει ήδη εισφέρει εννέα θυγατρικές με υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά στο Αμύνταιο.
Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ στην τελευταία παρουσίαση στους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται τόσο ο διαγωνισμός για το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 500 MW, όσο και για ένα αιολικό πάρκο, ισχύος 70 MW, στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και για μονάδες αποθήκευσης ισχύος 700 MW. Προετοιμάζονται, επίσης, διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά σε Πτολεμαϊδα, Αμύνταιο και Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 1.500 MW που θα βγουν στον αέρα μετά το πρώτο εξάμηνο.
Στην ίδια παρουσίαση η διοίκηση της ΔΕΗ είχε υποστηρίξει πως διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα που ξεπερνά τα 10 GW, αλλά και το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, ισχύος άνω των 2,6 GW. Στόχος είναι να αυξηθεί η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από περίπου 250 MW σήμερα σε επίπεδα άνω των 500 MW μέχρι το τέλος του 2022, σε 3 GW μέχρι το τέλος του 2024 και να ξεπεράσει τα 5 GW μέχρι το 2026.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, όπως είχε παρουσιαστεί με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου, προβλέπει πως την περίοδο 2022 – 2024 θα επενδυθούν περίπου πέντε δισ. ευρώ, με τα περίπου 3,2 δισ. ευρώ να κατευθύνονται σε έργα ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024 και 9,5 GW μέχρι το 2026 (μαζί με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς). Στόχος είναι η εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4,9 GW μέχρι το 2026, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (3,4 GW) θα αφορά φωτοβολταϊκά.