THEPOWERGAME
Με τις μεγαλύτερες απώλειες από τη χρηματοπιστωτική κρίση έκλεισε η Wall Street μέσα στον πρώτο μήνα του 2022, με τον τεχνολογικό κλάδο να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση. Εάν δεν ανέκοπταν την πτώση τα ανεπανάληπτα αποτελέσματα της Apple, ο δείκτης S&P 500 θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του λόγω της μεγάλης διολίσθησης του τεχνολογικού κλάδου.
Ύστερα από περσινά κέρδη της τάξεως του 26%, o S&P 500 υποχώρησε τον περασμένο μήνα πάνω από 5,2%. Ο Nasdaq, αντίστοιχα, απώλεσε το 9,3% της αξίας του τον Ιανουάριο έπειτα από κέρδη 21% μέσα στο 2021. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,4% τον Ιανουάριο έπειτα από περσινά κέρδη σχεδόν 20%. Οι επενδυτές θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον, σχολιάζει ο Γουίλι Τολέτ της Franklin Templeton Investments στους Financial Times.
Πληθωρισμός, εφοδιαστικές αλυσίδες, ενέργεια και Ουκρανία
Οι πρόσφατες απώλειες αντανακλούν τον προβληματισμό των επενδυτών σε μια περίπλοκη συγκυρία που αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό και έτσι να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν γρηγορότερα τους ευνοϊκούς όρους στη χρηματοδότηση. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε έξι αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της, καθεμία κατά 25 μονάδες βάσης. Αναμένεται επίσης πως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να αποχαρακτηρίσει τις ανοδικές τάσεις στις τιμές ως «παροδικό φαινόμενο».
Αφενός επιμένουν οι καθυστερήσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Αφετέρου το υψηλό κόστος της ενέργειας αναμένεται να διατηρηθεί όσο η ζήτηση παραμένει ισχυρότερη της προσφοράς στην Ασία και την Ευρώπη, ενώ οι πολιτικές της Δύσης για τη στροφή στην πράσινη ενέργεια οδηγούν σε μια αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων. Αρνητικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης οι εντάσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, η οποία αρνείται πως σχεδιάζει μια εισβολή στην Ουκρανία αλλά δεν πείθει την Ουάσινγκτον, τη Βρετανία και την Ε.Ε.
Πέρσι τα χρηματιστήρια επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη των οικονομιών όσο αίρονταν οι περιορισμοί με την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών. Παράλληλα κυβερνώντες και κεντρικές τράπεζες διατηρούσαν μια επεκτατική πολιτική. Φέτος, ο πληθωρισμός κυρίως στην ενέργεια προβληματίζει τις κυβερνήσεις καθώς καλούνται να στηρίξουν τα νοικοκυριά ενώ κάποια στιγμή θα πρέπει να συμμορφώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος τους.
Αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν επίσης για μεγαλύτερη άνοδο των τιμών στα τρόφιμα εάν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, το 2022 προβλέπεται πως θα φέρει μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές, με μεγάλες προκλήσεις στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων.