THEPOWERGAME
Στις 20 Ιανουαρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, με τους δύο ηγέτες να υπογράφουν έξι διμερείς συμφωνίες σε διάφορα πεδία. Η βασική δέσμευση της Τουρκίας ήταν να βοηθήσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να κατασκευάσει τον πρώτο της δορυφόρο, όμως όλα δείχνουν ότι ο Μπουκέλε έπεισε τον Ερντογάν να… ψάξει λίγο περισσότερο το θέμα των crypto και του metaverse.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε το bitcoin ως επίσημο νόμισμα, πέρσι τον Σεπτέμβριο. Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος λέγεται ότι έδωσε εντολή στο κυβερνών κόμμα να μελετήσει το ιδιαίτερα λεπτό θέμα της χρήσης κρυπτονομισμάτων αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται στο εικονικό σύμπαν metaverse.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι σύντομα και παράλληλα με τη μελέτη, θα διεξαχθεί στην Τουρκία σχετικό φόρουμ, που θα ερευνήσει τις τεχνολογικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και οικονομίες διαστάσεις των crypto και του metaverse. Η σημασία που δίνει ο Ερντογάν στα συγκεκριμένα πεδία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπουκέλε, φαίνεται και από το γεγονός ότι στο εν λόγω φόρουμ θα προεδρεύσει ο ίδιος.
Τα crypto στην Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια οι Τούρκοι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους crypto ή που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη αγορά, πάρα την κατάρρευση δύο ανταλλακτηρίων την περσινή χρονιά.
Μόνο η πλατφόρμα Paribu, που δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους να χρησιμοποιούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να ανταλλάσσουν crypto με τουρκικές λίρες, είδε τη βάση των χρηστών της να αναπτύσσεται στα 5 εκατομμύρια στο τέλος του 2021, από 1,5 εκατομμύρια στο τέλος του 2020, ενώ ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών εκτινάχθηκε στο ίδιο διάστημα στα 500 εκατ. δολάρια από 20 εκατ. δολάρια.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η τουρκική λίρα κατρακυλούσε σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και μετά από υποτίμηση της τάξης του 40% μέσα στο 2021, το Reuters αποκάλυψε ότι οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία εκτινάχθηκαν, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο ημερησίως. Μελέτη των εταιρειών Chainanalysis και Kaiko, έδειξε ότι οι Τούρκοι προτιμούν το bitcoin και το stablecoin Tether, όταν ανταλλάσσουν τις τουρκικές λίρες που έχουν στην κατοχή τους με crypto.
Η απόφαση του Ερντογάν να ψάξει περισσότερο το θέμα των crypto είναι και μία απάντηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο έχει συνδεθεί αρκετές φορές η Τουρκία τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των οικονομικών της προβλημάτων. Ο Τούρκος ηγέτης έχει αποκλείσει την προσφυγή της χώρας του στο Ταμείο, ενώ την ίδια ημέρα που έδωσε εντολή να καταρτιστεί μελέτη για τα crypto, το ΔΝΤ καλούσε το Ελ Σαλβαδόρ να εγκαταλείψει το bitcoin, ως μέσο πληρωμής, με τη δικαιολογία ότι η χρήση του σε τόσο ευρεία κλίμακα, θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την αξιοπιστία της χώρας αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές.
Ο Μπουκέλε είναι από τους υποστηρικτές των crypto και γι’ αυτό το Ελ Σαλβαδόρ αγόρασε αρκετές φορές bitcoin κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κατρακύλας της αγοράς και θεωρεί ότι αποτελεί ένα πολύ μέσο αντιστάθμισης των κινδύνων του υπερπληθωρισμού. Ενός κινδύνου που αντιμετωπίζει και η Τουρκία με την κεντρική τράπεζα της χώρας να διπλασιάζει πριν από λίγες ημέρες, τον στόχο για τον πληθωρισμού του 2022 στο 23,2%, από 11,8% προηγουμένως.