THEPOWERGAME
Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Σόφια συμφώνησαν το πλαίσιο λειτουργίας των μικτών ομάδων εργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα την σύσταση τεσσάρων μικτών ομάδων εργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι ομάδες αυτές αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών-επικοινωνιών, της εκπαίδευσης και πολιτισμού και τέλος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και «πράσινων» πολιτικών.
Οι κ.κ. Πέτκοφ και Κοβάτσεφσκι, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η επίσκεψη του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στη Σόφια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διακυβερνητικής διάσκεψης Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας, η οποία έλαβε χώρα σήμερα στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Στην διακυβερνητική διάσκεψη, από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι και 13 υπουργοί της κυβέρνησής του, ενώ από πλευράς Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ και ανάλογος αριθμός υπουργών της κυβέρνησής του.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατά την επίσκεψή του αυτή στη Σόφια συναντήθηκε σήμερα και με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.
Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και η αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας ταξίδεψαν χθες στη Σόφια και έγιναν δεκτοί με όλες τις ανώτατες κρατικές και στρατιωτικές τιμές, σε ξεχωριστή τελετή που οργανώθηκε από την βουλγαρική κυβέρνηση και τον Κίριλ Πέτκοφ στην πλατεία Αλεξάντερ Νέφσκι, στη Σόφια.
Η Βουλγαρία εδώ και πάνω από ένα χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και είχε οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεών τους.
Η επίσκεψη του Κίριλ Πέτκοφ την περασμένη Τρίτη στα Σκόπια και η σημερινή διακυβενητική διάσκεψη Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια έχουν χαρακτηριστεί ως προσπάθεια αποκατάστασης του διαλόγου και αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.