THEPOWERGAME
Ειδικό λογισμικό το οποίο έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται με τεχνητή νοημοσύνη φωτογραφίες και δεδομένα από drone «σκανάροντας» 10.000 δέντρα σε 20 λεπτά ανέπτυξε η βρετανική start-up Outfield με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του κέντρου επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου του Cambridge.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι δενδροκαλλιεργητές και οι γεωπόνοι – σύμβουλοί τους έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, όπως ο βαθμός ωρίμανσης των φρούτων ή τυχόν προσβολές των δέντρων ώστε να μπορούν να αποφασίζουν κατά τον πλέον βέλτιστο τρόπο πότε θα προχωρήσουν στη συγκομιδή ή σε ποια δέντρα θα εφαρμόσουν φυτοπροστασία.
Στόχος της εταιρείας Outfield είναι με το λογισμικό της, το οποίο οι επιστήμονές της αποκαλούν «τον ελβετικό στρατιωτικό σουγιά της διαχείρισης καλλιεργειών» (crop monitoring and management) να συμβάλλουν αφ’ ενός στη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της γεωργίας ακριβείας και αφ’ ετέρου στην αύξηση της παραγωγής αφού τα φρούτα θα συλλέγονται στον κατάλληλο χρόνο, με μειωμένες ή μηδενικές απώλειες, και τελικά στην αύξηση της κερδοφορίας.
Από το drone στο cloud
Το λογισμικό της Outfield βασίζεται σε καινοτόμες τεχνικές επεξεργασίας με αξιοποίηση της νοημοσύνης των μηχανών (machine learning). Τα δεδομένα και οι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από κάθε δέντρο του οπωρώνα που στέλνει ένα drone συλλέγονται στο cloud και τυγχάνουν ταχύτατης επεξεργασίας (10.000 δέντρα σε 20 λεπτά).
Έτσι, ο καλλιεργητής έχει μέσω της πλατφόρμας πλήρη εικόνα της κατάστασης κάθε δέντρου και των φρούτων πάνω σ’ αυτό, στην ουσία ένα πλήρη χάρτη της κατάστασης του οπωρώνα του σε πραγματικό χρόνο, από την ανθοφορία έως την ωρίμανση του καρπού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την καλλιέργειά του, ακόμη και να υπολογίσει την παραγωγή του με μεγάλη ακρίβεια προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την διάθεσή της στην αγορά.
Ψεκασμός από το drone με ακρίβεια εκατοστού
Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα το λογισμικό να συνδεθεί με αυτόματο ψεκαστικό μηχάνημα ώστε μέσω της ανάλυσης της κατάστασης κάθε δέντρου να δίνεται αυτόματα η εντολή στο ψεκαστικό για την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε δέντρο.
Εφαρμογή φυτοπροστατευτικού προίόντος μπορεί να γίνει και με drone, το οποίο να μεταφέρει δοχείο έως 30 λίτρα και να ψεκάζει ακριβώς εκεί που χρειάζεται με ακρίβεια εκατοστού.
Μελετούν και την αξιοποίηση robot
Το λογισμικό της Outfield χρησιμοποιείται ήδη σε τέσσερις χώρες στην Ευρώπη (Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία), ενώ στα πλάνα της είναι η επέκτασή της σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότιο Αφρική.
Τα στελέχη της εταιρείας προχωρούν διαρκώς σε βελτιώσεις του λογισμικού, ενώ παράλληλα με το drone πειραματίζονται και με robot ώστε να συλλέγονται δεδομένα και στο έδαφος.
Για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου τους υποστηρίχθηκαν από το EIT Food Accelerator Network.
Το πρώτο drone κατασκευάστηκε στην… τραπεζαρία ενός σπιτιού
Την Outfield ίδρυσαν τον Απρίλιο του 2016 ο Jim McDougall, μηχανολόγος μηχανικός και ο Oli Hilbourne, αεροναυπηγός με ειδίκευση στις αεροτεχνολογίες και τα drones. Μάλιστα το πρώτο drone που χρησιμοποίησαν το κατασκεύασαν με τα χέρια τους στο τραπέζι της τραπεζαρίας του σπιτιού του Jim McDougall. Έφερε φωτογραφική μηχανή 12 megapixel και έμεινε στον αέρα μόλις 10 λεπτά…