THEPOWERGAME
Να πιστέψει κανείς στα αισιόδοξα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν ή να κρατά μικρό καλάθι; Το ερώτημα γεννάται καθώς, πριν από μερικές ημέρες, οι ξενοδοχειακές ενώσεις και οι κλαδικοί φορείς επανέφεραν – και μάλιστα ως κατεπείγον – το ζήτημα της βιωσιμότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.
Βασική αιτία είναι το μακροσκελές μούδιασμα σε city break και συνεδριακό τουρισμό όπως και η ολιγοήμερη, συνεπώς ανεπαρκής, κινητικότητα κατά την περίοδο των εορτών στις ορεινές περιοχές της χώρας.
Όμως, την ίδια ώρα, φτάνουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της κυβέρνησης. Τόσο οι τελευταίες της ενέργειες, όσο και τα στοιχεία που έρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αλλά και την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) δείχνουν να κατευνάζουν τις ανησυχίες.
Ωστόσο, περισσότερα στοιχεία αναμένεται να δοθούν τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) που θα παραχωρήσει ειδική συνέντευξη Τύπου με θέμα τις επιδόσεις της ελληνικής ξενοδοχίας το 2021 και τις επιπτώσεις από την πανδημία, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που κάνουν λόγο για μια χαμένη πασχαλινή περίοδο.
Αισιοδοξία Μητσοτάκη – Κικίλια για την τουριστική σεζόν
Το πλέον αισιόδοξο μήνυμα για τον φετινό τουρισμό της Ελλάδας έρχεται απευθείας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου με τον Fritz Joussen, CEO του Ομίλου TUI, εκτίμησε ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλή και μάλιστα από την έναρξή της.
Από την πλευρά του ο Joussen μίλησε για αυξημένη ζήτηση κάνοντας λόγο για τον διπλάσιο αριθμό αφίξεων μέσω της TUI, σε σύγκριση με το 2021. Δήλωσε μάλιστα πως θα ξεπεραστούν ακόμη και τα επίπεδα του 2019 με τον σχεδιασμό για το τρέχον έτος να αγγίζει τα 3 εκατομμύρια πελάτες της TUI στη χώρα μας.
Τα χαμόγελα υπερισχύουν και στο υπουργείο Τουρισμού με το οποίο ο Όμιλος Apollo Travel, ο μεγαλύτερος tour operator της Σκανδιναβίας, έκλεισε συμφωνία για πεντακόσιες χιλιάδες high profile τουρίστες μέσα στο 2022. Όπως επισημαίνει ο υπουργός Τουρισμού η Apollo Travel επενδύει στον ελληνικό τουρισμό έχοντας ήδη προχωρήσει σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες στα Σύβοτα και τη Λήμνο.
Ακόμη, το υπουργείο πληροφορεί πως η DER Touristik που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος tour operator στη Γερμανία, ζητά φέτος επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ήδη, προβλέπεται αύξηση στις αφίξεις στην Ελλάδα κατά 20% σε σχέση με το 2019.
Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία
Τις ελπίδες τονώνουν και τα τελευταία στοιχεία που κοινοποίησε η ΤτΕ για τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών.
Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 144,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 – που ο κλάδος βρισκόταν σε lockdown και το συνολικό ποσό άγγιξε τα 10.477 εκατ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 96,8% και διαμορφώθηκε σε 14.324 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 7.278 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Αύξηση καταγράφηκε και για την ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων, με ποσοστό 106,7%, αλλά και για την ταξιδιωτική κίνηση μέσω των οδικών συνοριακών σταθμών όπου υπήρξε αύξηση 66,5%.
Ανοδικά είναι και τα στατιστικά στοιχεία που έρχονται από την ΥΠΑ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, καθώς η διακίνηση επιβατών για το δωδεκάμηνο του 2021 σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας σημείωσε άνοδο 80,9 %.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019, όπου δεν είχαν τεθεί απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας, καταγράφεται πτώση 44,2%.
Θετικά μηνύματα για την κρουαζιέρα
Έτος επανεκκίνησης και ανάκαμψης χαρακτηρίζει η ΕΛΙΜΕ το 2021 για τον κλάδο της κρουαζιέρας καθώς ο συνολικός αριθμός αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια ανήλθε στις 1.957 και ο αριθμός επιβατών στα 1,3 εκατομμύρια.
Η αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με το 2020 ανέρχεται σε ποσοστό 732% και στους επιβάτες σε 1.750%.Συγκριτικά με το 2019, η κίνηση στα κρουαζιερόπλοια κινήθηκε στο 49,2% ενώ στους επιβάτες στο 23,7%.
Στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων στις πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σαντορίνη, το Κατάκολο και το Ηράκλειο, ενώ στον αριθμό επιβατών προηγούνται η Κέρκυρα, ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Ρόδος, το Κατάκολο, το Ηράκλειο και η Σαντορίνη.