THEPOWERGAME
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τη λειτουργία του νέου λογισμικού του ΕΦΚΑ που θα διευκολύνει περίπου 50.000 συνταξιούχους παράλληλης ασφάλισης, των οποίων μέρος της σύνταξης τους δεν είχε επανυπολογιστεί, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μικρότερη ανταποδοτική.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο powergame.gr ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία το λογισμικό που θα υπολογίσει την προσαύξηση της σύνταξης και τα αναδρομικά των συνταξιούχων αυτών.
Οι συντάξεις αυτές δεν λογίζονται ως εκκρεμείς διότι οι δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη τους σύνταξη. Ωστόσο, στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν ακόμη και πέντε χρόνια προκειμένου να λάβουν το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στην δεύτερη εργασία τους. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρώην μισθωτούς που διατηρούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα, αλλά και ασφαλισμένους που προέρχονται από τα πρώην ευγενή ταμεία, όπως ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ που είχαν παράλληλη ασφάλιση στο δημόσιο τομέα.
Έτσι, ένας συνταξιούχος πρώην μισθωτός που διατηρούσε παράλληλα μπλοκάκι και έχει λάβει σύνταξη μόνο από το τ. ΙΚΑ. Από τον ΟΑΕΕ δικαιούται μία προσαύξηση επί της σύνταξης του ύψους 200 ευρώ/μήνα και έπρεπε να τη λάβει από τον Φεβρουάριο του 2018. Αν έπαιρνε την προσαύξηση αυτή τον Φεβρουάριο του 2022, θα έπαιρνε μαζί και τα αναδρομικά τεσσάρων ετών (ή 48 μηνών), δηλαδή ποσό ύψους 9.800 ευρώ (48 ευρώ Χ 200 ευρώ).
Με την έναρξη του λογισμικού οι περίπου 50.000 δικαιούχοι θα δουν την μηνιαία σύνταξη τους να αυξάνεται, ενώ παράλληλα θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησης.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να βάλει τέλος και σε δύο ακόμη χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους και στέκονται εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής.
Έτσι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» για το στοκ των υπόλοιπων εκκρεμών συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας έχει βάλει στόχο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους να εκκαθαρίσει πλήρως το στοκ των εκκρεμών συντάξεων, ώστε να μπει τέλος σε αυτή την ιδιότυπη ομηρία των ασφαλισμένων από το κράτος. Τα «όπλα» που έχει εντάξει στην φαρέτρα της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι η σύμπραξη με φοροτεχνικούς και δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα, η θέσπιση του «πύργου ελέγχου» μέσω του οποίου αξιολογούνται οι κατά τόπους διευθύνσεις, αλλά και η οργανωτική αναδιάρθρωση του υπερταμείου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να τοποθετήσει μάναντζερ από τον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε διευθύνσεις κλειδιά.
Μάλιστα, οι πρώτες παρεμβάσεις φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να βελτιώνουν σταδιακά την κατάσταση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας παρά το γεγονός ότι παρατηρείται «έκρηξη» αιτήσεων συνταξιοδότησης οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 το τελευταίο δωδεκάμηνο με αποτέλεσμα να ανέρχονται πλέον σε περίπου 83.000.
Τέλος, μια από τις σημαντικές εκκρεμότητες που καλείται να τελειώσει η διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης είναι τα αναδρομικά. Μέσα στους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι θα δουν το χρώμα του χρήματος περίπου 28.000 δικαιούχοι, καθώς σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του συνόλου των αρχείων που εκκρεμούσαν εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
Τα «πακέτα» που θα πάρουν οι συνταξιούχοι αφορούν αυξήσεις και αναδρομικά λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης (νόμος Βρούτση), καθώς και λόγω της μείωση του πέναλτι σε όσους συνταξιούχους εργάζονται παράλληλα.