THEPOWERGAME
Για το νέο ΕΣΠΑ, για την ακρίβεια που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσονται ταχύτατα στην Ελλάδα, μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.
Ο ίδιος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 αναφέρθηκε στο Νέο ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι είναι ένα καθαρά επενδυτικό εργαλείο που πρέπει να προάγει την ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αυτό που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα αφορά τον τελευταίο κύκλο ανακούφισης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας μέσα από το ΕΣΠΑ. Το υπάρχον ΕΣΠΑ βρίσκεται στο τέλος του, έχει ήδη ξεκινήσει θεωρητικά το επόμενο και είναι ο τελευταίος κύκλος, τα κεφάλαια που μας έχουν μείνει και τα οποία στοχευμένα κλάδους τους οποίους δεν ενισχύσαμε προηγουμένως προσπαθούμε να τους ενισχύσουμε. Είναι η οργάνωση συνεδρίων, η οργάνωση εκδηλώσεων, οι υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων κλπ Άρα είναι μικροί κλάδοι, είναι ένα κόστος περίπου λίγο πάνω από 40 εκ. οι οποίοι θα επιδοτηθούν με τον ίδιο τρόπο που επιδοτήθηκε η εστίαση και ο τουρισμός, δηλαδή με ένα 8% του τζίρου που είχαν το 2019 εάν και εφόσον έχουν πτώση τζίρου σε σχέση με το ’19 πάνω από 50%. Είναι ο τελευταίος κύκλος και αυτό δεν προέρχεται μόνο από εμάς είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς το προσωρινό πλαίσιο που μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης, γιατί περί αυτού πρόκειται, τελειώνει σε λίγους μήνες».
Πρόσθεσε επίσης: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο επιχειρήσεις, είναι και υποδομές , είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι που αφορά και την κοινωνία δηλαδή το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο αλλά αν εστιαστούμε στις επιχειρήσεις ξεκινάω λέγοντας ότι το ΕΣΠΑ είναι ένα καθαρά επενδυτικό εργαλείο το οποίο πρέπει να προάγει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και το οποίο πρέπει να ακολουθεί κατευθυντήριες τη στρατηγική της ΕΕ. Άρα κλείνει το παράθυρο των επιδοτήσεων κεφαλαίου κινήσεως που αφορούσε την πανδημία και μπαίνουμε καθαρά στο επενδυτικό κομμάτι βάσει δύο βασικών πυλώνων της ΕΕ που ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός των επιχειρήσεων».
Για την ακρίβεια ανέφερε ότι «Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα σταματήσει», σημειώνοντας ότι η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή.
Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε πως μπορεί να ληφθούν μόνο κατασταλτικά μέτρα για να μειώσουμε τις συνέπειες της ακρίβειας στον γενικό πληθυσμό.
Ακόμη, σε σχέση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις τόνισε πως έχουν αναπτυχθεί πολύ το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.
Ο ίδιος δήλωσε: «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ στην Ελλάδα, προφανώς με τη βοήθεια της κυβέρνησης και ειδικά μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει και τα οποία επενδύουν σε αυτές τις εταιρείας και βοηθάνε στην μεγέθυνσή τους. Είναι σημαντικό για παράδειγμα τα τελευταία δύο χρόνια οι εξαγορές που έχουν γίνει τέτοιων επιχειρήσεων από παγκόσμιους παίκτες εδώ στην Ελλάδα που όταν γίνεται μια εξαγορά επενδύονται ακόμα περισσότερα χρήματα, δημιουργούνται παραπάνω θέσεις εργασίας και αυτό έχει πάρα πολλά θετικά».
Πρόσθεσε: «Είναι επίσης και ένας μοχλός προσέλκυσης των μυαλών που φύγανε κατά την κρίση, και προφανώς έχει μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία. Έχουμε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία επενδύουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις για παράδειγμα σε λίγο καιρό θα προκηρύξουμε μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ένα πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων το οποίο θα αφορά εταιρείες επενδύσεων που επενδύουν σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις. Άρα μεγαλώνει γεωμετρικά αυτό το οικοσύστημα στην Ελλάδα και αν συνεχίσουμε έτσι πραγματικά η εικόνα σε 3 με 4 χρόνια σε αυτή την επιχειρηματικότητα θα είναι εντελώς διαφορετική στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν προορισμό και ειδικά για αυτό που λέμε ψηφιακούς νομάδες που είναι ένα κομμάτι αυτης της αγοράς, προορισμό τέτοιων επιχειρήσεων αλλά και υψηλού επιπέδου εργαζομένων».