THEPOWERGAME
Μεγάλη ανθεκτικότητα έδειξαν οι ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.
Έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς που έγινε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) έδειξε ότι 68% των ΜμΕ διατήρησε μέσα στην πανδημική κρίση το προσωπικό της.
Συγκεκριμένα έρευνα σε 149 ΜμΕ έδειξε ότι περισσότερες από δύο στις τρεις επιχειρήσεις διατήρησαν το προσωπικό τους με τη μεταβολή του αριθμού των εργαζομένων να κυμαίνεται μεταξύ -9% και +9%.
Μόλις δύο στις δέκα επιχειρήσεις (22%) ανέφερε συρρίκνωση του προσωπικού πάνω από 10% του αριθμού των εργαζομένων, ενώ μία στις 10 επιχειρήσεις (10%) αναφέρει αύξηση του προσωπικού άνω του 10% των απασχολουμένων.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Παν. Πειραιά και επικεφαλής της έρευνας Θωμά Δασακλή, η ανθεκτικότητα που έδειξαν οι επιχειρήσεις αποδίδεται κυρίως στα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης. Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Δασακλής, εν γένει οι ΜμΕ δείχνουν ισχυρά συμπτώματα ανθεκτικότητας.
Όπως ανέφερε ακόμη και στη δεκαετή οικονομική κρίση της περιόδου 2009-2019 το 46,3% των επιχειρήσεων διατήρησε το προσωπικό του σχεδόν σταθερό.
Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ήταν εκείνες που είχαν σε υψηλή προτεραιότητα την τεχνολογία. Ειδικότερα από τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών άνω του 30% μέσα στην πανδημική κρίση, πάνω από τις μισές είχαν ως βασική προτεραιότητα την ενεργό συμμετοχή στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Αν σε αυτές προστεθούν κι εκείνες που είχαν σε υψηλή προτεραιότητα τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τότε περίπου το 75% των επιχειρήσεων που σημείωσαν αύξηση κύκλου εργασιών άνω του 30% μέσα στην πανδημία (2020-2021), είχε σε σημαντική προτεραιότητα την τεχνολογία.
Η έμφαση των ΜμΕ, σύμφωνα με τη μελέτη του Παν. Πειραιώς δόθηκε σε περισσότερο προηγμένες τεχνολογίες, όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet των πραγμάτων, τα συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM) κ.ά.
Αντίθετα μικρότερου ενδιαφέροντος ήταν τα παραδοσιακά συστήματα όπως τα λογιστικά πακέτα διαχείρισης πόρων (ERPs) κ.λπ.
Πάντως, στα βασικά ευρήματα της έρευνας, είναι ότι πολλές ΜμΕ αναζητούν συνεργάτες και προσωπικό που θα βοηθήσει στον τεχνολογικό μετασχηματισμό τους, αλλά δεν βρίσκουν.
Αυτοί είναι και οι δύο βασικότεροι παράγοντες που δημιουργούν αναχώματα στην προσπάθεια του τεχνολογικού τους μετασχηματισμού. Μικρότερο ρόλο διαδραματίζουν στην τεχνολογική αναβάθμιση των ΜμΕ η απουσία κεφαλαίων κίνησης ή η απουσία χρόνου ή ακόμη και επιδοτήσεων κ.λπ. Ωστόσο οι παράγοντες αυτοί παραμένουν ως ένα βαθμό για ορισμένες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα όμως με τον κ. Δασακλή, είναι λίγες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σημειώνουν τις επιδόσεις αυτές. Σε σύνολο 149 επιχειρήσεων, μόλις το 13% αυτών παρουσιάζει αύξηση κύκλου εργασιών πάνω από 30% και ταυτόχρονα εστιάζει πολύ ή παρά πολύ στις τεχνολογικές λύσεις και συστήματα.
Επίσης το ίδιο συμπέρασμα ισχύει και για την οικονομική κρίση της περιόδου 2009-2019, όπου μόλις το 5% των επιχειρήσεων που πέτυχε μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών, δεν είχε επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και συστήματα. Το βασικό συμπέρασμα επομένως, είναι ότι και οι δύο κρίσεις, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα των ΜμΕ να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες.
Αναφερόμενος στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜμΕ ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το «υπερόπλο» για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι βασικό μέλημα είναι τα χρήματα αυτά να φτάσουν παντού και κυρίως στις ΜμΕ. Αυτός θα είναι και ο αγώνας των επιμελητηρίων μεταξύ των οποίων και το ΕΕΑ. «Αν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δοθούν παντού και σωστά, τότε θα έχουμε την ευκαιρία για τη ανάταξη όλης της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΑ.