THEPOWERGAME
Νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη η Ρομπέρτα Μέτσολα. Η 43χρονη πολιτικός από την Μάλτα που αναδείχθηκε από την πρώτη ψηφοφορία, ανήκει στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εκλογή της, σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει γυναίκα την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
I want people to believe in Europe. To re-capture that sense of hope & enthusiasm in our project. To stand up for those values that unite us as Europeans.
That’s why I am standing to be the next President of our European Parliament.#Metsola4EU #Believepic.twitter.com/WaKkzX3P77
— Roberta Metsola MEP (@RobertaMetsola) January 15, 2022
Σημείωσε μάλιστα πως η ΕΕ πρέπει να κάνει τους πολίτες της να νιώθουν ασφαλείς «από όπου κι αν προέρχονται, όποιον κι αν αγαπούν», αλλά και πως η ίδια δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια:
«Προέρχομαι από μια οικογένεια στην οποία κανείς δεν ήταν στην πολιτική. Άρχισα να ενδιαφέρομαι για την πολιτική ως φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο».
Ένα πολύ καλό δώρο γενεθλίων
Η Μαλτέζα νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει μάλιστα σήμερα τα γενέθλιά της (γίνεται 43 ετών), οπότε η εκλογή της έρχεται ως ένα πολύ καλό δώρο γενεθλίων.
Η ίδια αυτοπροσδιορίζεται πρώτα ως μητέρα (έχει τέσσερα παιδιά, ηλικίας από 4 ως 14 ετών) και έπειτα ως -μέχρι πρότινος- αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Η ομιλία της λίγο πριν την ψηφοφορία
Κατά την ομιλία της πριν από την ψηφοφορία αναφέρθηκε στην απώλεια του Νταβίντ Σασόλι κάνοντας λόγο για έναν «πρωταθλητή της Ευρώπης».
«Το κοινοβούλιο μας είναι το καλύτερο παράδειγμα της Ευρώπης» τόνισε.
Η ίδια σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει πραγματικά ηγετικό ρόλο. Το δικό μας είναι ένα ίδρυμα μοναδικό στον κόσμο. Πρέπει να το ενισχύσουμε. Δεν μπορούμε να φοβόμαστε τη μεταρρύθμιση. Το επόμενο κομμάτι της θητείας θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γίνει το Κοινοβούλιό μας πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό.
Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας στην εκπροσώπηση των πολιτών, στον έλεγχο, στη διερεύνηση, στη νομοθεσία».
«Ο πρόεδρος πρέπει να μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους»
Η Ρομπέρτα Μέτσολα υπογράμμισε ότι «ο αγώνας για πραγματική ισότητα πρέπει να υπερβαίνει την εικόνα. Πρέπει να διαπερνά ό,τι κάνουμε. Θα ήμουν υπερήφανη να είμαι η Πρόεδρος που ηγείται αυτού του αγώνα. Για να τιμήσουμε την κληρονομιά όσων προηγήθηκαν».
«Ο πρόεδρος αυτού του Σώματος πρέπει να είναι αυτός που μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Πρέπει να μπορεί να βοηθά τους βουλευτές να καλύψουν το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και της ευρωπαϊκής λήψης αποφάσεων», επισήμανε
«Ας διαβεβαιώσουμε ότι αυτή ΕΕ αντιπροσωπεύει τις ελευθερίες για τις οποίες έχουμε αγωνιστεί τόσο δυνατά έτσι ώστε να τις εγγυηθούμε στους πολίτες μας», είχε αναφέρει σε βίντεο που είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της υποψηφιότητάς της.
«Eίμαστε εδώ για να θέσουμε τα δεδομένα για όλους έτσι ώστε οι πολίτες να είναι υπερήφανοι που αποτελούν μέρος της Ευρώπης, όπου οι πολίτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ανεξάρτητα από πού έρχονται, ανεξάρτητα από το ποιον αγαπούν», τόνισε.
«Η Τουρκία εργαλειοποιεί ανθρώπους – Οι δικτάτορες δεν θα μας διχάσουν»
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ και συγκεκριμένα σε ερώτηση αναφορικά με την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η Ρομπέρτα Μέτσολα είχε αναφέρει ότι, «πριν χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού, είχαμε δει την Τουρκία να εργαλειοποιεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα.
Μερικές φορές ξεχνάμε και μιλάμε για τα σύνορα της Φινλανδίας ή της Λιθουανίας, αλλά δεν λέμε ότι είναι τα σύνορα της ΕΕ».
Επίσης είχε υπογραμμίσει ότι «χρειάζεται να σιγουρέψουμε ότι έχουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρά εξωτερικά σύνορα και εκεί είναι που εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εστιάζουμε όταν συζητάμε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο μεταναστευτικό, όταν βλέπουμε ότι έχουμε γείτονες, όπως συμβαίνει τώρα με την Λιθουανία και την Πολωνία στα σύνορα με την Λευκορωσία, όπου έχεις έναν δικτάτορα, ένα καθεστώς που θα ήθελε να προσπαθήσει να μας διχάσει.
Το μήνυμά μας από την ΕΕ είναι ότι οι δικτάτορες δεν θα μας διχάσουν και τα εξωτερικά μας σύνορα δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αποσταθεροποιηθεί η
ακεραιότητα της ΕΕ και των κρατών-μελών της».
Οι απόψεις της για αμβλώσεις, κλιματική κρίση, εργασιακά
H Μέτσολα δεν έκρυψε ποτέ την αντίθεσή της στις αμβλώσεις και εξαίρει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα δουν κοινή δράση «καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει υβριδικές επιθέσεις στα σύνορά της».
Θεωρεί σημαντική την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καινοτομία αλλά και την προστασία των ελευθεριών.
Το Ευρωκοινοβούλιο, όπως λέει, χρειάζεται μια ισχυρή φωνή, μια φωνή που να μεταφέρει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ στις σημαντικές προκλήσεις» που υπάρχουν.