THEPOWERGAME
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τον Δεκέμβριο το έλλειμμα του 2021 είναι μικρότερο κατά 2 δισ. ευρώ με τον πήχη να πέφτει κάτω από το 7% με την εικόνα αυτή να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι το 2021, το carry over θα είναι μεγαλύτερο και έτσι ο στόχος συμπίεσης του ελλείμματος στο 1,4% γίνεται πιο ρεαλιστικός. Όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2021 είναι πολύ πιθανόν να ξεπέρασαν ακόμα και το 8%.
Μάχη στην Ευρώπη για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Την ίδια ώρα στο Ελληνικό ΥΠΟΙΚ οι τόνοι παραμένουν χαμηλά, παρά τις συνεχείς θετικές εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία. Αυτό συμβαίνει διότι οι μελλοντικές κινήσεις θα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά, καθώς θα πρέπει να συνδυάζονται οι παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων- νοικοκυριών, με τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν για την «επόμενη ημέρα» του Συμφώνου Σταθερότητας.
Πηγή που έχει γνώση στο θέμα των διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν σε επίπεδο Eurogroup, σημειώνει ότι γίνεται συζήτηση επί του συνολικού πακέτου, μέχρι τον Μάρτιο. Η ίδια πηγή τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνει κάποιος εκτιμήσεις ή διαπιστώσεις για το πού και πώς θα καταλήξουν τα παζάρια.
Όπως μεταδίδει το Reuters, τα… τροχειοδεικτικά στόχευσαν προς τον κανόνα για το Χρέος και το κατά πόσο η υποχρέωση των κρατών- μελών να το μειώσουν κατά 1/20 ετησίως, αν αυτό ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της υπερχρέωσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις έκτακτες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός. Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ούτε καν κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανάγκη επικαιροποίησης αυτού του κανόνα, ωστόσο ακόμα και τα μηνύματα από το Βερολίνο επιτρέπουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τελικά πεδίο συνεννόησης.
Πάντως το συνολικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τις λεπτομέρειες. Έτσι από την ελληνική πλευρά σταματούν οι συζητήσεις περί παροχών. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες και κυρίως ο «χώρος», που θα έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών θα κρίνουν το 2023 που εκτός των άλλων είναι και εκλογική χρονιά.
Με αυτό τον τρόπο, προτεραιότητα καθίσταται η γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, με την επανεκκίνηση της οικονομίας, ωστόσο στο πίσω μέρος υπάρχουν πάντα οι κίνδυνοι που κρύβει η πανδημία και οι ανατιμήσεις.
Δεν υπάρχει πρόθεση για παράταση για τα κορονοχρέη
Με αυτά στο τραπέζι, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν κατ’ αρχάς να κλείσουν μια- μια τις εκκρεμότητες της πανδημίας και κάπως έτσι η ρύθμιση για τα κορονοχρέη φαντάζει ως ο πρώτος «σταθμός». Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση για παράταση πέρα από τις 26 του μήνα, ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή και η καθυστέρηση ενοποίησης των ΚΑΔ για ρυθμίσεις και ασφαλιστικών οφειλών αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού, καθώς προφανώς το ζητούμενο παραμένει η εξόφληση- έστω σε ορίζοντα εξαετίας- αυτών των περίπου 2 δισ. ευρώ.