THEPOWERGAME
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αποφασιστεί το επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια τους τα οποία θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.
Το επιτόκιο δανεισμού δεν αποκαλύφθηκε, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά χαμηλότερο της ποσοστιαίας μονάδας. Ουσιαστικά θα ανέρχεται στο κόστος δανεισμού της ΕΕ το οποίο διαμορφώνεται σε 0,3% έως 0,5%. Αυτό το επιτόκιο ωστόσο, δεν θα είναι το τελικό επιτόκιο δανεισμού για το σύνολο της χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου. Θα αφορά μόνον στο μέρος της χρηματοδότησης που θα προέλθει από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του Ταμείου θα καλύψουν μέχρι το 50% της χρηματοδότησης ενός επενδυτικού σχεδίου. Το υπόλοιπο, τουλάχιστον 50%, ο ενδιαφερόμενος θα διασφαλίσει με ίδια κεφάλαια (τουλάχιστον 20%) και τραπεζικό δανεισμό (τουλάχιστον 30%). Επομένως, για το υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης ενός επενδυτικού σχεδίου, πέραν των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα καλύπτεταιμε όρους δανεισμού που ισχύουν στην αγορά.
Το επιτόκιο δανεισμού που θα εφαρμοστεί στις χορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα παραμένει σταθερό μέχρι της εξαντλήσεως για μια καταβολή που έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Για παράδειγμα, στην παρούσα περίοδο το Ταμείο Ανάκαμψης διαθέτει 1,65 δισ. ευρώ για χορηγήσεις δανείων από τη προκαταβολή ύψους 4,0 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε στη χώρα μας τον περασμένο Αύγουστο. Μέχρι να εξαντληθεί το συγκεκριμένο ποσό, το επιτόκιο θα παραμείνει το ίδιο.
Για κάθε νέα περίοδο (πρακτικά δόση), το επιτόκιο δανεισμού θα αποφασίζεται μέσω μιας νέας ΚΥΑ. Ωστόσο, δεν αναμένεται να διαφοροποιείται αισθητά από αυτό που θα διαμορφωθεί στην πρώτη ΚΥΑ που πρόκειται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, αφού πρακτικά θα διαμορφώνεται από το κόστος δανεισμού της ΕΕ.
Οι δανειοδοτήσεις ιδιωιτκών επενδυτικών σχεδίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών που θα αναπτύξουν οι τράπεζες με τις οποίες ήδη έχει συμβληθεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Στις πλατφόρμες αυτές, πουθα λειτουργήσουν με αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών, οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων. Θα λειτουργήσουνδε μέσα στις επόμενες ημέρες, αφού η ηγεσία του υπ. Οικονομικών ορίσει το επιτόκιο δανεισμού αναφορικά με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και οι τράπεζες αναρτήσουν σε αυτές τις προκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.
Για εφέτος, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος της απορρόφησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να ξεπεράσουν τα 4,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,2 δισ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες επιχορηγήσεων, και οι οποίες ήδη έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμόκαι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2022,και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Θεωρητικά τα δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να μοχλεύσουν ισόποσα ιδιωτικά και τραπεζικά κεφάλαια,φτάνοντας έτσι το σύνολο των δαπανών που θα προκαλέσει το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στην εφετινή χρονιά σε περισσότερο από 6,2 δισ. ευρώ.
Πάντως, η εκταμίευση της α’ δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,5 δισ. ευρώ φαίνεται να διολισθαίνει ακόμη πιο πίσω μέσα στο έτος. Ενώ αρχικά η εκταμίευση ήταν να συντελεστεί στο τέλος του έτους, στην συνέχεια μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο-Μάρτιο και τώραμετατίθεται για Μάρτιο-Απρίλιο. «Πιστεύω (η καταβολή της α’ δόσης) θα εγκριθεί μέσα στο Μάρτιο, αλλά έχω αμφιβολίες αν η φυσική εκταμίευση θα γίνει μέσα στον Μάρτιο, ή θα μετατεθεί στον Απρίλιο», είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπ. Οικονομικών.