THEPOWERGAME
Τρία σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα έστειλε από το Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο, Τετάρτη, θα μεταβεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και θα παραστεί στην τελετή υποδοχής των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale που παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία από τη Γαλλία.
Τα έξι πολεμικά αεροσκάφη θα απογειωθούν το πρωί, με Έλληνες πιλότους και Γάλλους συγκυβερνήτες (στα δύο που είναι διθέσια), από την βάση Istres-Le Tubé κοντά στη Μασσαλία, θα πετάξουν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι συμβολικά πάνω από την Ακρόπολη και θα προσγειωθούν γύρω στις 12:30 στην Τανάγρα. Εκεί, παρόντος του ΥΠΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει έναν χαιρετισμό με στόχευση τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως στο διεθνές ακροατήριο, για τον εξοπλισμό και τη στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χθες το απόγευμα, αφού παρέστη στην τελετή στη μνήμη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι, ο πρωθυπουργός μίλησε σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. «Όπως γνωρίζετε, έχουμε υπογράψει με τη Γαλλία συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία θεωρούμε ότι συμπληρώνει απολύτως τη διατλαντική σχέση και τα μέσα του NATO που αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή. Αλλά για εμάς έχει σημασία ότι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ευρωπαϊκά όπλα, σε αυτή την περίπτωση φρεγάτες, αντί να κοιτάξουμε πέρα από τον Ατλαντικό για σημαντικές αμυντικές προμήθειες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το πρώτο μήνυμα που έστειλε προς τον Ταγίπ Ερντογάν αφορούσε το μεταναστευτικό και την πεισματική άρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία του 2016 για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών. «Ένας από τους τομείς στους οποίους πρέπει να εργαστούμε πολύ πιο συστηματικά είναι το ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όλες τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα», είπε ο κ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ.
Το δεύτερο είχε να κάνει με το παιχνίδι εντυπώσεων που επιχειρεί η Τουρκία να στήσει στο Ανατολικό Αιγαίο, παρουσιάζοντας την ίδια ως «σωτήρα» των προσφύγων και την χώρα μας ως «κυνηγό» τους. «Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη που μας παρείχατε, ειδικά όταν κατηγορούμαστε για υποτιθέμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, «και αυτές οι κατηγορίες προέρχονται από μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από ένα, θα έλεγε κανείς, «λαμπρό ιστορικό» όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρομαι βεβαίως στην Τουρκία».
Τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στα συμπεράσματα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει την προκλητική, επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν το τελευταίο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού. «Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η προσέγγιση δύο επιπέδων που ακολουθήσαμε, τείνοντας χέρι φιλίας ενώ ταυτόχρονα έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτή εξακολουθεί να είναι -κατά τη γνώμη μου- η σωστή προσέγγιση», τόνισε από το Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.