THEPOWERGAME
Απαντήσεις σε όσους ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις και οι επιπτώσεις από την πανδημία δίνει το υπουργείο Οικονομικών δείχνοντας τα spreads και τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών.
Η κατάσταση συναγερμού στη οποία έχει τεθεί το οικονομικό επιτελείο δικαιώνεται και από την Έκθεση αξιολόγησης της Fitch. Στην έκθεση του οίκου η οποία είναι θετική, αναδεικνύεται μεταξύ άλλων η βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους, ενώ ανοίγει ο δρόμος για αναβάθμιση του αξιόχρεου εντός των επόμενων μηνών.
Ωστόσο, σε αυτή σημειώνεται ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα επιμείνει παρά την μεγάλη ανάκαμψη, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι αν και η άρση των μέτρων στήριξης θα την οδηγήσουν σε υποχώρηση, θα διατηρηθεί στα όρια του 3% (2,9%), όταν το υπουργείο Οικονομικών στο Μεσοπρόθεσμο έχει ενσωματώσει πρόβλεψη για μόλις 0,4%.
Αρμόδιες πηγές λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τονίζουν ότι η δημοσιονομική προτεραιότητα είναι αναγκαία. Όλα δείχνουν ότι στη συνεδρίαση θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης, για την ανάγκη στόχευσης των μέτρων στήριξης σε βιώσιμους κλάδους κι επιχειρήσεις, αλλά και για το κατά πόσο καλύπτουν, πλέον, τις ανάγκες δημοσιονομικού συντονισμού των κρατών- μελών, τα υφιστάμενα «εργαλεία», όπως τα πλαίσια Εποπτείας και το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά φάσης στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης σε σχέση με άλλους εταίρους, όπως οι ΗΠΑ περιγράφεται σε ένα από τα πολλά τεχνικά κείμενα, που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται ότι όντως υπάρχει προβληματισμός για τις «πληγές», που άφησε η πανδημία και πώς μπορούν αυτές να «ιαθούν», χωρίς να υπονομευθούν οι προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και οι δημοσιονομικοί κανόνες, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε το οικοδόμημα της ζώνης του ευρώ.
Στην ατζέντα του Euroworking Group βρίσκονται ερωτήματα όπως το πώς μπορεί να ενισχυθεί η δημοσιονομική συνεργασία εντός της Ευρωζώνης, πώς μπορεί η διαδικασία της υποβολής προσχεδίων προϋπολογισμών να βελτιωθεί περαιτέρω και πώς μπορεί η εμπειρία από αυτήν τη διαδικασία να επεκταθεί στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό και τα προγράμματα σταθερότητας, σε ποιο βαθμό είναι κατάλληλο το τρέχον πλαίσιο για ενισχυμένη εποπτεία, προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής και μεταμνημονιακή εποπτεία και εάν είναι ορατή η ανάγκη προσαρμογής των μηχανισμών επιβολής που προβλέπονται από το ισχύον πλαίσιο διακυβέρνησης για τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Αυτά είναι ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν ενόψει του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών, ανάμεσά τους και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι «οι ουσιαστικές συζητήσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας θα ξεκινήσουν λίγο πριν από το καλοκαίρι», εκτιμώντας ότι τότε θα ανοίξει τα χαρτιά του και το γερμανικό «γεράκι».
Μέχρι τότε, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να «χτίσει» τον ελληνικό φάκελο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, ενώ τα βλέμματα στρέφονται στο εσωτερικό και τις εξελίξεις στον Προϋπολογισμό και τα αυτιά εκτός συνόρων, όπου μετά τις γαλλικές εκλογές θα καταγραφούν διαφωνίες.