THEPOWERGAME
Την Τρίτη θα συνεδριάσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να αποφασίσει επί των συμπερασμάτων του συνολικού πορίσματος και να ψηφίσουν εάν θα υπάρξει ένα κοινό πόρισμα για το θέμα της «κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και χειραγώγηση κοινής γνώμης από τις δημοσκοπήσεις, μέσα από τις ενημερωτικές καμπάνιες για την covid-19».
Τι αναφέρει το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ
Το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ, ουσιαστικά αναφέρει πως δεν προκύπτουν ποινικές ή άλλες ευθύνες και δεν υπήρξε χειραγώγηση της κοινής γνώμης στο θέμα της πανδημίας.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν στο πορισματικό κείμενο «τα ίδια κενά της αποδεικτικής διαδικασίας δεν επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι οι βαριές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επαληθεύονται από τη διαδικασία.
Υπήρξε μεν αδιαφάνεια στην επικοινωνία μεταξύ Υπουργείου και Διαφημιστικής Εταιρείας, αυτό όμως δεν πιστοποιεί αυτομάτως ότι υπήρξε και “χειραγώγηση της κοινής γνώμης”, όπως υποστηρίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση>>.
Ενώ επισημαίνουν πως η αποδεικτική διαδικασία δεν κατάφερε να διαλευκάνει το περιεχόμενο της διαρκούς επικοινωνίας μεταξύ του Υπουργείου και της Διαφημιστικής Εταιρείας (Initiative) που είχε αναλάβει να κατανείμει τα ποσά τη διαφημιστικής καμπάνιας στα ΜΜΕ. Η επαφή αυτή ήταν συνεχής και προπάντων άτυπη, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Υπουργείο να παρενέβη στη διαδικασία υπέρ ή κατά συγκεκριμένων ΜΜΕ.
Το πόρισμα στο σύνολο του αναφέρεται σε αλλαγές που αφορούν τον Κανονισμό της Βουλής και την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Τι αναφέρει το πόρισμα του ΚΚΕ
Το πόρισμα του ΚΚΕ αναφέρει ξεκάθαρα πως, «προκύπτουν τουλάχιστον σοβαρές πολιτικές ευθύνες τόσο όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και για την ουσία των ερευνώμενων πράξεων. Η έκταση και η βαρύτητα αυτών των ευθυνών χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, παίρνοντας υπόψη και τις συνθήκες των εργασιών της Επιτροπής που δεν επέτρεψαν την ουσιαστική και σε βάθος έρευνα».
Όπως καταγράφουν στο πορισματικό κείμενο τα μέλη του ΚΚΕ, «αποκαλύπτοντας την κοινή επιδίωξη να παραμένει ένα διάτρητο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει να συντηρείται ένας αδιαφανής μηχανισμός σχέσεων και διαπλοκής με τα ΜΜΕ ή με ένα μέρος αυτών, ώστε να συνεχίζει απρόσκοπτα ο εξωραϊσμός της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής κι ο μηχανισμός χειραγώγησης του ελληνικού λαού. Για αυτό ζητήσαμε η διερεύνηση να πάει σε βάθος δεκαετίας».