THEPOWERGAME
Τριάντα διαγωνισμούς έχει προγραμματίσει να προκηρύξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), η κρατική εταιρεία που «τρέχει» τα περισσότερα από τα τεχνολογικά έργα του δημοσίου. Πρόκειται για διαγωνισμούς συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται στα 620 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και το μεγάλο έργο ψηφιοποίησης των ιατρικών αρχείων των νοσοκομείων, ύψους περί τα 120 εκατ. ευρώ, που προκηρύσσεται στις αρχές Απριλίου.
Η διοίκηση της ΚτΠ ΑΕ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Στ. Ασθενίδη, επιταχύνει καθώς καλείται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας για τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως υποστήριξε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προκηρυχθεί σχεδόν το σύνολο των έργων τεχνολογίας που εντάχθηκαν στο Ταμείο. Μόνο η ΚτΠ ΑΕ προωθεί έργα συνολικού ύψους γύρω στα δύο δισ. ευρώ!
Στην ΚτΠ ΑΕ καλούνται να κερδίσουν τρία μεγάλα στοιχήματα: Πρώτον, να προκηρύξουν εγκαίρως τον μεγαλύτερο όγκο έργων τεχνολογίας που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα. Κατά τη διάρκεια του 2021, για παράδειγμα, προκήρυξαν 28 διαγωνισμούς συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Φέτος πρέπει να προκηρύξουν ακόμα περισσότερους μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Δεύτερον, να αναθέσουν εγκαίρως αυτά τα έργα καθώς υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα στο Ταμείο Ανάκαμψης και ορόσημα που πρέπει να τηρηθούν ώστε να εισπράξει η χώρα μας τις δόσεις. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι η εταιρεία ενισχύθηκε σε προσωπικό, προχώρησε σε οργανωτικές αλλαγές και η διοίκηση παρακολουθεί στενά κάθε διαδικασία ώστε να αντιμετωπιστούν γρήγορα τα ζητήματα που προκαλούν καθυστερήσεις.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Ενδεικτικά η διαδικασία πρόσληψης 34 ανθρώπων μέσω του ΑΣΕΠ στην ΚτΠ ΑΕ κράτησε δύο χρόνια! Από τους 34 που ζητούνταν τελικά επελέγησαν 24 αλλά στην ΚτΠ πήγαν μόλις εννέα! Οι υπόλοιποι προτίμησαν τελικά τον ιδιωτικό τομέα, που ειδικά αυτή την περίοδο για την αγορά τεχνολογίας, προσφέρει αρκετά καλύτερες αμοιβές.
Για να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης η κυβέρνηση περνάει σύντομα ρύθμιση με την οποία θα αμείβονται οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι συμμετέχουν στις επιτροπές των διαγωνισμών. Σήμερα δεν υπάρχουν κίνητρα με αποτέλεσμα αρκετοί διαγωνισμοί να σέρνονται επί μήνες. Σημειώνεται πως ο νόμος περί δημοσίων συμβάσεων προβλέπει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς (αξιολόγηση και άλλες διαδικασίες) χωρίς να προβλέπει τι συμβαίνει στην περίπτωση που δεν τηρούνται αυτά τα χρονοδιαγράμματα… Για να τηρηθούν τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης αναζητούνται και άλλες νομοθετικές / ρυθμιστικές παρεμβάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.
Το τρίτο στοίχημα συνδέεται με τη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν τόσα μεγάλα έργα στο χρονικό ορίζοντα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως φαίνεται, θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια και οργάνωση από αυτή με την οποία αντιμετώπισαν το Σύζευξις ΙΙ, το μεγαλύτερο εν εξελίξει έργο τεχνολογίας στο δημόσιο, για το οποίο ζητούν συνεχείς παρατάσεις…
Στα έργα που προκηρυχθούν στο πρώτο τρίμηνο περιλαμβάνεται το νέο τεχνολογικό σύστημα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και η αναβάθμιση του συστήματος τήρησης των αρχείων των δικαστηρίων συνολικού ύψους 96 εκατ. ευρώ, η προμήθεια κεντρικών υπολογιστών υποδομών και υπηρεσιών «νέφους» προϋπολογισμού 117,8 εκατ., η αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής «νέφους» (G-Cloud), ύψους 28 εκατ., η δημιουργία συστήματος τηλεϊατρικής στην πρωτοβάθμια φροντίδα και η διασύνδεση με υφιστάμενα συστήματα (30 εκατ.), το έργο συμμόρφωσης των κρατικών υπηρεσιών με τον κανονισμό για προστασία δεδομένων (GDPR), ύψους 34,5 εκατ., το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης σχέσεων του δημοσίου με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (το CRM), ύψους 66 εκατ., το ενιαίο μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων (20 εκατ.), η αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος δημοσίων προμηθειών (ΕΣΗΔΗΣ), ύψους 25 εκατ. ευρώ, η αναβάθμιση των υποδομών του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (12 εκατ.).
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και αρκετά μικρότερα, αλλά σημαντικά έργα, καθώς και ο μεγάλος διαγωνισμών για τους συμβούλους που θα παρέχουν υπηρεσίες τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.