THEPOWERGAME
Τα απόνερα της ανακοίνωσης της Carrefour…
-Μόνο θετικά δεν είδαν την επάνοδο της Carrefour στην Ελλάδα οι εγχώριοι παίκτες στην αγορά σούπερ μάρκετ. Εκεί που υπολόγιζαν ότι το 2022 θα είναι έτος συγκέντρωσης του κλάδου προστέθηκε ένας ακόμη παίκτης και μάλιστα με ισχυρή υπογραφή. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία σοβαρή κίνηση συγκέντρωσης του κλάδου έγινε πριν από τέσσερα χρόνια με την εξαγορά της Προμηθευτικής από τον Μασούτη, έκτοτε ο ανταγωνισμός γίνεται πιο έντονος με την είσοδο νέων παικτών (Mere, wolt market, efood, pop market, Carrefour κ.α.).
και η αξιοποίηση των πρατηρίων της Shell
-Επίσης, η επανάκαμψη της Carrefour προκάλεσε θόρυβο στην αγορά επειδή πίσω από το deal βρίσκεται η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να υποτιμήσουν την κίνηση που στοχεύει στη μικρή λιανική, ο πραγματικός τους φόβος είναι άλλος. Τα αυτιά μας πήραν ότι το δίκτυο της Shell, που φτάνει παντού, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, θα μετατραπεί λίαν συντόμως σε δίκτυο λιανικών πωλήσεων, καθώς τα πρατήρια θα μετατραπούν σε μικρές- ή μεγαλύτερες- υπεραγορές, που θα τα έχουν όλα. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, προς τι η… βαβούρα για την επέκταση της οικογένειας στο χώρο του λιανεμπορίου…
Πλάνο με ορίζοντα το 2030 για τον τουρισμό
-Μπορεί οι επαγγελματίες του τουρισμού να ζορίζονται στην παρούσα φάση, μπορεί να ζητάνε μέτρα στήριξης και ρευστότητα έως ότου ξεπεράσουν το σκόπελο της Όμικρον, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο κλάδος δεν προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη ημέρα. Είναι κοινή πεποίθηση ότι μόνο με το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τη φτηνότερη «γειτονιά» μας, ούτε να προσελκύσουμε πιο «βαριά» πορτοφόλια αν δεν αναβαθμίσουμε το προϊόν μας.
-Με αυτά τα δεδομένα, έχει σχεδιαστεί πλάνο, που καταλήγει ότι τα έσοδα το 2030 μπορούν να φθάσουν σε 27 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ. ευρώ, οι επισκέψεις σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατ., και οι διανυκτερεύσεις σε 307 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2019 που ήταν 233 εκατ.
Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Μ. Βρετανία
-Η Ελλάδα είναι μέσα στους πέντε κορυφαίους διεθνείς προορισμούς των Βρετανών για το 2022 όπως προέκυψε από σχετική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε. Η χώρα μας ακολουθεί την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία ενώ είναι μπροστά από Πορτογαλία και Γερμανία. Εντυπωσιακό είναι ότι παρά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας η γειτονική χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση της δεκάδας των προτιμήσεων των Βρετανών τουριστών για το 2022.
ΕΛΒΟ: Το πρώτο ιδιωτικό έργο από τη δεκαετία του 1980
Η είδηση για τη συνεργασία της υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και μάνατζμεντ Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με τον όμιλο ΕΛΤΡΑΚ είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι πρόκειται για το πρώτο ιδιωτικό έργο που αναλαμβάνει η συγκεκριμένη βιομηχανία από τη δεκαετία του 1980. Από όποια πλευρά και να το προσεγγίσει κάποιος πρόκειται για ιστορική εξέλιξη, τόσο για τη συγκεκριμένη βιομηχανία όσο και γενικότερα την εθνική οικονομία.
Οι ανατιμήσεις και οι επισκέψεις στο «e-Καταναλωτής»
-Μαζί με τις ανατιμήσεις αυξάνει και η επισκεψιμότητα στον δικτυακό τόπο «e-Καταναλωτής» που ενημερώνει το κοινό με τις χρεώσεις αγαθών στα σούπερ μάρκετ (και όχι μόνον). Το site που έχει αναπτυχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και λειτουργεί στη ΓΓ Εμπορίου και Καταναλωτή, έχει διπλασιάσει την κίνησή του στην διάρκεια του τελευταίου χρόνου και η κίνηση συνεχώς αυξάνει. Και αν μάλιστα εφαρμοστούν οι ανατιμήσεις που αποδίδονται στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, η κίνηση στο «e-Καταναλωτής» αναμένεται να εκτοξευθεί.
Οι υποβρύχιες οπτικές ίνες της Vodafone σε Αιγαίο και Ιόνιο
-Με αργό ρυθμό εκδίδονται οι άδειες της προσαιγιάλωσης των καλωδίων οπτικών ινών στους ενδιαφερόμενους παρόχους. Κλασικό παράδειγμα η Vodafone η οποία μήνες τώρα αναμένει τις άδειες προσαιγιάλωσης των καλωδίων της στο έργο ύψους 40 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση στο ηπειρωτικού δίκτυό της με εννέα νησιά του Αιγαίου και ένα του Ιουνίου. Ωστόσο, η πολύμηνη αναμονή φαίνεται ότι πλησιάζει στο τέλος της, αφού πλέον έχουν εκδοθεί οι περισσότερες άδειες. Έτσι μέσα στο Φεβρουάριο δεν αποκλείεται να ξεκινήσει το έργο που θα φέρει τα νησιά του Αιγαίου και της Κέρκυρας πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η διείσδυση της Optima Bank
Όποιοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, με τα διάφορα προγράμματα που συγχρηματοδοτούν οι τράπεζες, θα έχουν παρατηρήσει ότι γίνεται όλο και πιο αισθητή η παρουσία της Optima Bank. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, η διευρυμένη καταθετική βάση- είναι πολλές οι μισθοδοσίες των επιχειρήσεων – και η έλλειψη του «βάρους» των κόκκινων δανείων που… φρενάρουν τις υπόλοιπες τράπεζες, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο.
Η δυναμική των έργων ΑΠΕ
-Τα αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε λειτουργία ή έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης (ΟΠΣ) στην Ελλάδα φτάνουν σε ισχύ τα 6.834 MW σύμφωνα με το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ταυτόχρονα λειτουργούν ή έχουν λάβει ΟΠΣ και φωτοβολταϊκά πάρκα 7.661 MW. Αν συμπεριληφθούν τα έργα ΑΠΕ που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) και το δυναμικό ΑΠΕ που προκύπτει ως δυνατότητα στα νησιά που διασυνδέονται (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Β. Αιγαίο) φτάνουμε αισίως τα 19,5 GW ισχύος. Δηλαδή πολύ κοντά στο στόχο των 20 GW που θα περιλαμβάνεται στο αναμορφωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Χωρίς να συγκαταλέγονται τα θαλάσσια αιολικά που επίσης σχεδιάζονται μέσα στην παρούσα δεκαετία.