THEPOWERGAME
Το 2021 αποδείχθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την κεφαλαιαγορά τόσο λόγω της εφαρμογής του εκσυγχρονιστικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης στις εισηγμένες εταιρείες, όσο και λόγω της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας.
Η αναπτυξιακή προοπτική αποτυπώθηκε στην κεφαλαιαγορά και αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2021, έχουν εγκριθεί ως τώρα 20 Ενημερωτικά Δελτία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αυξήσεις κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών ή για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που εισάγονται στο ΧΑ, επιτρέποντας την άντληση σχεδόν 6 δισ. κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου.
Πρόκειται για πενταπλάσιο αριθμό κεφαλαίων σε σχέση με το 2020 και το 2019.
Όσον αφορά το θέμα των ενημερωτικών δελτίων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη κατά το 2020 σε μία σειρά ενεργειών για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου.
Τροποποιήσαμε τις προηγούμενες διαδικασίες μειώνοντας τη γραφειοκρατία
Με τρεις κανονιστικές αποφάσεις τροποποιήσαμε τις προηγούμενες διαδικασίες μειώνοντας τη γραφειοκρατία με στόχο την ευκολότερη έγκριση των Ενημερωτικών Δελτίων.
Θεωρώ το 2021 ιδιαίτερη χρονιά για την κεφαλαιαγορά επειδή ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, ο οποίος υιοθετήθηκε μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Οι εισηγμένες εταιρίες λειτουργούν υπό το νέο καθεστώς το οποίο ενσωματώνει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Είναι ένα σημαντικό βήμα για το σύνολο των εταιρειών και τον μετασχηματισμό τους.
Μάλιστα τους δίνει τη δυνατότητα να θεωρούνται συμμορφούμενες με ένα από τα κριτήρια του τρίπτυχου Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση (γνωστά ως ESG), τα οποία αποτελούν το νέο ζητούμενο από τις εισηγμένες εταιρείες σε συνέχεια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Πρέπει να τονίσουμε ότι μετά τους νέους στόχους που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, οι εισηγμένες εταιρείες καλούνται να ενσωματώσουν στη στρατηγική τους τα κριτήρια Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση.
Στόχος της ενσωμάτωσης των κριτηρίων είναι να δημιουργηθούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες εταιρίες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, αλλά και των κινδύνων που αφορούν σε θέματα κοινωνίας και διακυβέρνησης.
Ειδικά για το θέμα της διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν σήμερα ομοιόμορφοι κανόνες σε Ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και για αυτό κάθε εθνική προσπάθεια είναι σημαντική για την πλήρωση του κριτηρίου περί διακυβέρνησης.
Η Ευρωπαϊκή προσπάθεια για την μετάβαση στην πράσινη οικονομία αλλά και για την χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την ψηφιακή μεταρρύθμιση των επιχειρήσεων, επιτρέπει τη στροφή της οικονομίας στην βιώσιμη ανάπτυξη.
Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ελληνική οικονομία
Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ελληνική οικονομία, η οποία μετασχηματίζεται και οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας ώστε να καταστούν ανταγωνιστικότερες.
Αντίστοιχα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως επόπτης έχει σχεδιάσει τον δικό της μετασχηματισμό. Σε συνέχεια αιτήματός μας, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να προχωρήσει η ψηφιακή της μεταρρύθμιση.
Αντίστοιχα, προσαρμόζουμε το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων μας με βάση τα νέα δεδομένα και την ιεράρχηση των εποπτών της κεφαλαιαγοράς της ΕΕ.
Η αναμόρφωση του πλαισίου για τα ESG
Εκτός των τριών εθνικών μας προτεραιοτήτων (α) αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με στόχο τον εκσυγχρονισμό του, (β) ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας και (γ) αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους ομολόγους μας στην ΕΕ προχωρούμε σε θέματα που αφορούν στην αναμόρφωση του πλαισίου για τα ESG και στην ενημέρωση των συμμετεχόντων στην αγορά.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για εκσυγχρονισμό της αγοράς. Απαιτείται όμως ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ώστε να ξεπεράσει τις ευρύτερες αγκυλώσεις που υπάρχουν στη νομοθεσία της για επιμέρους θέματα σχετικά με την στελέχωση και διοικητικά θέματα και να λειτουργήσει όπως οι αντίστοιχες εποπτικές αρχές της ΕΕ.
Λόγω του ιδιαίτερα διεθνοποιημένου χαρακτήρα του χρηματοπιστωτικού τομέα και της χρηματοπιστωτικής κρίσης των προηγούμενων ετών, το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς έχει αυξηθεί σημαντικά σε όγκο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συνεπώς όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και οι επόπτες κεφαλαιαγοράς της ΕΕ έχουν κληθεί να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.
Για το λόγο αυτό και εμείς έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας αρμοδίως για ενίσχυση του πλαισίου μας και για ταχύτερη και επαρκέστερη στελέχωση μας αντίστοιχη με αυτή των ομολόγων μας στην ΕΕ.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι σε μία κρίσιμη συγκυρία που η ελληνική οικονομία καλείται να αποδώσει συνεχείς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να θεραπεύσει τις πληγές της κρίσης, η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι το κατάλληλο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την ανάπτυξη της χώρας.
Η αυξανόμενη κινητικότητα στην ελληνική κεφαλαιαγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα το αποδεικνύει. Συνεπώς, οι προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, του μετασχηματισμού και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στις νέες απαιτήσεις των αγορών αλλά και του εκάστοτε πλαισίου.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον Ηράκλειτο, η εξέλιξη και η προσαρμοστικότητα είναι επίσης μονόδρομος. Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και δυναμικά στον δρόμο αυτό, ώστε να επιταχύνουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.