THEPOWERGAME
*** Στο Μέγαρο Μαξίμου το σκέφτονται, αν κι ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Περί τίνος πρόκειται; Να καθιερώσουν, έστω κι ατύπως, τις δυο θητείες στην Ευρωβουλή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με διφορούμενα πολιτικά φαινόμενα, που συνήθως παρατηρούνται σε αρκετούς απ’ όσους «υπηρετούν» στις Βρυξέλλες. Βλέπετε, τα benefits είναι πολλά και κάνουν πολλούς «να βγαίνουν εκτός εαυτού», κοινώς να γίνονται αγνώριστοι, όταν έρχεται η ώρα να αποχωρήσουν από τη βελγική πρωτεύουσα.
^^^ Ούτως ή άλλως, η ανανέωση -στην πράξη- που θα σημειωθεί στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές, θα είναι σημαντική. Με εξαίρεση τον Βαγγέλη Μειμαράκη κι άλλoυς δυο – τρεις ενδεχομένως, οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Είτε ως υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές, είτε για να ιδιωτεύσουν.
### Και πάλι με εξαίρεση έναν – δυο, όλοι οι ευρωγαλάζιοι το έχουν πάρει απόφαση ότι «ο κύκλος των Βρυξελλών», γι΄ αυτούς, έκλεισε…
*** Στην Κουμουνδούρου, πάλι, περιμένουν με αγωνία το επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων. Κι ας μην το παραδέχονται. Ο λόγος; Θέλουν να διαπιστώσουν πόσο μόνιμα χαρακτηριστικά είχε τελικά το τελευταίο κύμα ανόδου των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Και της δικής τους συρρίκνωσης. Αν και τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθήσει να καταγράφει διψήφια ποσοστά, (πολύ) πάνω από το 10%, τότε «Koumoundourou, we have problem».
^^^ Πόσο πιθανό είναι αυτό; Αρκετά. Οι περισσότεροι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιλαμβάνονται ότι η τελευταία δημοσκοπική τους περιπέτεια, αργά ή γρήγορα, θα λειτουργούσε δαρβινικά. Δηλαδή, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να αντιδράσει στα γκάλοπ, θα βρίσκονταν ένας άλλος κομματικός μηχανισμός για να το κάνει. Κι όλα δείχνουν ότι αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ.
### Όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο θα εντείνει την γκρίνια, που ούτως ή άλλως υπάρχει μετά και την τελευταία απόφαση για την αναβολή του περίφημου πλέον συνεδρίου του κόμματος. Απλώς, τυχόν αρνητικά γκάλοπς, θα την «ξεπακαπώσουν».
*** Για να επιστρέψουμε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εκεί το επόμενο θέμα συζήτησης θα είναι ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός. Πόσο άμεσα; Σε κάθε περίπτωση, πριν από το Πάσχα. Κι αυτός θα είναι σίγουρα εκλογικός. Άλλωστε δεν έχει μείνει και πολύς χρόνος κυβερνητικής θητείας πλέον. Το πολύ ένας χρόνος και κάτι. Αρκετός, ωστόσο, για να προλάβει να αφήσει το στίγμα της η όποια νέα κυβερνητική σύνθεση.
^^^ Αν γίνει, πάντως, δεν θα είναι σαρωτικός, αλλά διορθωτικός. Αυτό, όπως αποδείχθηκε πλέον στην πράξη, ταιριάζει περισσότερο στην πολιτική φυσιογνωμία του πρωθυπουργού. Μέχρι να γίνει, λοιπόν, όλοι θα τελούν υπό αξιολόγηση. Και οι υπουργοί, αλλά και οι προς υπουργοποίηση ή υφυπουργοποίηση.
### Όπως έχει αποδειχθεί και πάλι στην πράξη, όσοι είναι doers, στο τέλος της ημέρας επιβραβεύονται. Δείτε, για παράδειγμα, πόσοι Γενικοί Γραμματείς υπουργείων προβιβάστηκαν σε θέσεις υφυπουργών τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τους βουλευτές, με βάση το κοινοβουλευτικό τους έργο.
ΥΓ: Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν συγκεκριμένοι υπουργοί οι οποίοι δεν προκαλούν ακριβώς κύματα ενθουσιασμού στο Μαξίμου με το κυβερνητικό τους έργο.
ΥΓ 1: Άσε που υπάρχουν και κάποιοι που πεισματικά αρνούνται «να πιάσουν την μπάλα στα χέρια όταν καίει πολιτικά». Κι αυτό δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός…