THEPOWERGAME
Οι Βούλγαροι πολιτικοί συνέχισαν την Πέμπτη να σχολιάζουν τις αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες το ΝΑΤΟ ενδέχεται να ζητήσει από τη Βουλγαρία να συμφωνήσει σε μια αυξημένη συμμαχική παρουσία στο έδαφός της, λόγω της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι αναμένει η κρίση στην Ουκρανία να επιλυθεί μέσω του διαλόγου και όχι με περισσότερα όπλα, και στο Κοινοβούλιο, το μικρότερο κόμμα Vazrazhdane (Αναγέννηση) ανέγνωσε δήλωση τονίζοντας ότι η αποδοχή της αυξημένης παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία θα ήταν «εθνική προδοσία».
«Περιμένω η κρίση στην Ουκρανία να διευθετηθεί με περαιτέρω διάλογο και διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ σε δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος Ράντεφ διαψεύδει πως υπήρξε αίτημα από το ΝΑΤΟ
«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μια επακόλουθη κλιμάκωση των εντάσεων [έπειτα από μια αμοιβαία στρατιωτική συγκέντρωση] θα αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την περιοχή μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Η κρίση στην Ουκρανία δεν θα διευθετηθεί με τη χρήση ή την απειλή βίας, δεν θα διευθετηθεί με περισσότερα όπλα και περισσότερη στρατιωτική δύναμη, αλλά με διάλογο και περισσότερη διπλωματία», τόνισε ο αρχηγός του κράτους.
Διευκρίνισε ότι κανείς προς το παρόν δεν έχει ζητήσει τίποτα από τη Βουλγαρία.
Ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ είπε, από την πλευρά του, ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνει το ΝΑΤΟ είναι αποφάσεις στις οποίες η Βουλγαρία συμμετέχει σε ισότιμη βάση».
«Ο υπαινιγμός ότι κάποιος μας λέει τι να κάνουμε και ότι πρέπει να εκτελέσουμε την εντολή κάποιου είναι θεμελιωδώς λάθος», υποστήριξε.
Η ανάρτηση Γιάνεφ στο Facebook που πυροδότησε τη φημολογία
Ο Γιάνεφ κλήθηκε να σχολιάσει αφού έγραψε σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 21 Δεκεμβρίου ότι η ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία θα ήταν αδικαιολόγητη επειδή, κατά τη γνώμη του, σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθούν οι εν λόγω διαδικασίες από την πλευρά της Ρωσίας ως άμεση απειλή προς τη Συμμαχία και την ασφάλειά της και μια τέτοια συζήτηση μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει περιττή κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.
Μια μέρα αργότερα, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ τόνισε ότι «το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί ούτε από το υπουργικό συμβούλιο ούτε από τους εταίρους μας. Οι δηλώσεις για αυτό το θέμα ήταν αυστηρά η προσωπική άποψη του υπουργού Άμυνας και δεν εξέφραζαν την επίσημη θέση της κυβέρνησης».
Ο Γιάνεφ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η βουλγαρική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει επ’ αυτού και σημείωσε ότι η κατάσταση δεν δικαιολογεί σχόλια και δεν χρειάζεται να γίνονται εικασίες για το τι θα μπορούσε ή δεν θα μπορούσε να συμβεί.
Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Πέτκοφ ότι κανένας υπουργός δεν δικαιούται να έχει δική του γνώμη για θέματα που αφορούν τη Βουλγαρία συνολικά.
«Όταν έρθει η ώρα να εξεταστεί αυτό το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο, η γνώμη θα είναι συναινετική», δήλωσε ο Γιάνεφ. Αρνήθηκε ότι διχάζονται οι απόψεις του ίδιου, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών για το θέμα αυτό.
Οι εθνικιστές δεσμεύονται να αντισταθούν στην «Εθνική Προδοσία»
«Το Vazrazhdane αντιτίθεται στην ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία και επιμένει στον τερματισμό της συμφωνίας για κοινές βουλγαρο-αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βουλγαρικό έδαφος», τονίζει το εθνικιστικό κόμμα σε δήλωση που ανέγνωσε την Πέμπτη η βουλευτής του Έλενα Γκούντσεβα στο Κοινοβούλιο.
Το Vazrazhdane υποστήριξε ότι «κανείς δεν ρώτησε τον βουλγαρικό λαό εάν θέλει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή να έχει αμερικανικά στρατεύματα στο βουλγαρικό έδαφος».
«Κανείς δεν μας ρώτησε αν θέλουμε να μετατραπούμε σε μέτωπο εναντίον της Ρωσίας»
«Κανείς δεν μας ρώτησε αν θέλουμε να μετατραπούμε σε μέτωπο εναντίον της Ρωσίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», πρόσθεσε η Γκούντσεβα.
«Συνειδητοποιούμε ότι ορισμένοι Βούλγαροι πολιτικοί εξαρτώνται από ξένες πρεσβείες, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι δεν υπάρχει συγχώρεση για προδοσία. Η Βουλγαρία πρέπει να διαφυλάξει την κυριαρχία της, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από έναν ανεξάρτητο και ισχυρό βουλγαρικό στρατό.
Όσοι είναι απρόθυμοι να ταΐσουν τον δικό τους στρατό, είναι υποχρεωμένοι να ταΐσουν έναν ξένο στρατό, όπως συμβαίνει ήδη», τόνισε επίσης το Vazrazhdane.
Το κόμμα προέτρεψε όλους τους Βούλγαρους πολιτικούς να προστατεύσουν την κυριαρχία της χώρας τους και να μην μετατραπούν σε εθνικούς προδότες και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί «στην τελευταία (χρονικά) σειρά εθνικών προδοσιών με κάθε δυνατό μέσο».
Οι πληροφορίες μιας εφημερίδας
Στις 21 Δεκεμβρίου η βουλγαρική εφημερίδα «24 Chassa» έγραψε, επικαλούμενη πηγές της, ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τη Βουλγαρία να δεχτεί ένα μόνιμο σώμα τουλάχιστον 5.000-5.500 Αμερικανών στρατιωτών που θα μεταφερθούν από τη Γερμανία.
Η εναλλαγή ενός ενισχυμένου αμερικανικού σώματος μπορεί να παρακάμψει το χρονικό όριο των τριών μηνών για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων στο βουλγαρικό έδαφος.
Εναλλακτικά, η στρατιωτική παρουσία στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα μπορούσε να αυξηθεί μέσω της ενισχυμένης παρουσίας των ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ.
Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ δήλωσε ότι «τα στρατεύματα δεν έχουν συζητηθεί λεπτομερώς έως τώρα».
«Θα ήθελα να επισημάνω επίσης την ισχυρή μας πεποίθηση ότι ο καλύτερος τρόπος υποστήριξης της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όσον αφορά τα ανατολικά μας σύνορα είναι με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός μια μέρα αργότερα.