THEPOWERGAME
Απογειώθηκε η αγορά της ψηφιακής τέχνης (NFTs) κατά τη διάρκεια του 2021, με τη συνολική αξία των έργων και συλλεκτικών εικονιδίων να φθάνει τα 40,9 δισ. δολάρια, προσεγγίζοντας τον τζίρο που καταγράφηκε στην αγορά των «παραδοσιακών» έργων τέχνης. Σύμφωνα με στοιχεία της Chainalysis, η αγορά των NFTs κυμαίνονταν χαμηλότερα από το ένα δισ. δολάρια έναν χρόνο πριν.
Παράγοντες της αγοράς αυτής τονίζουν, απευθυνόμενοι στους Financial Times, πως οι αγοραστές συσχετίζουν τα ψηφιακά έργα τέχνης, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με την τεχνολογία blockchain, με την «ψηφιακή» ταυτότητά τους. Η ψηφιακή τέχνη προσέλκυσε την προσοχή του ευρύτερου κοινού όταν ένα κολάζ με εικονίδια του καλλιτέχνη Beeple πουλήθηκε έναντι 69,3 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s.
Ακόμη και το ΝΒΑ, ο οργανισμός που διαχειρίζεται το αμερικανικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης, δημιούργησε τη δική του αγορά με NFTs για την αγορά, πώληση και διαπραγμάτευση στιγμιότυπων με διάσημους παίκτες του μπάσκετ. Η αγορά αυτή ονομάζεται NBA Top Shot. Παράγοντες της αγοράς πως ένα από τα πλεονεκτήματα της αγοράς των NFTs είναι η αποκλειστικότητα. Με την αγορά ψηφιακών έργων με υψηλό τίμημα, ο αγοραστής αποκτά πρόσβαση σε «κλειστά» καλλιτεχνικά κλαμπ που ενσωματώνονται στον ιστότοποDiscord.
Τα NFTs κρυπτογραφούνται κυρίως με την τεχνολογία blockchain του Ethereum, ένα κρυπτονόμισμα που θεωρείται βασικός ανταγωνιστής του bitcoin. Η ιδιοκτησία κατοχυρώνεται με ψηφιακά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας που κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει ή να τροποποιήσει.
Το Ethereum αντιπροσωπεύει μια αγορά όχι μόνον συναλλαγής του ομώνυμου κρυπτονομίσματος αλλά και επεξεργασίας πληρωμών ή εφαρμογών στην γενικότερη τεχνολογία blockchain. Καλύπτει το 16% της ευρύτερης αγοράς των κρυπτονομισμάτων, με την κεφαλαιοποίηση του να διαμορφώνεται στα 395 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Coinbase.