THEPOWERGAME
Νούμερο ένα πρόβλημα για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί ο πληθωρισμός με τις νέες παρεμβάσεις για το αυξημένο ενεργειακό κόστος να αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι ανατιμήσεις που προκαλεί ο συνδυασμός καυσίμων- πρώτων υλών «χτυπούν» τα πορτοφόλια των πολιτών.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου ξεπέρασε το 5%, ενώ οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ αναμένονται την επόμενη Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο για το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα αφορά εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τις Κοινοτικές Υπηρεσίες και φαίνεται πως το πρόβλημα του κοινοτικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις ξεπεράστηκε, καθώς βρέθηκε ο τρόπος να ξεπεραστεί νομικά.
Με τα αντίμετρα για το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα καλυφθούν αναλογικά και οι μικρότερες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα είναι δηλαδή οριζόντιου χαρακτήρα.
Πηγή που έχει γνώση στο θέμα είπε στο powergame.gr ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιμένουν «Έναν Μεταβατικό Μηχανισμό». Έτσι, ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.
Αναφορικά με τον Μεταβατικό Μηχανισμό, η λειτουργία του θα είναι αυτοματοποιημένη και έτσι δεν θα απαιτούνται ad hoc ρυθμίσεις όπως συμβαίνει με τις επιδοτήσεις και εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της αγοράς τονίζουν ότι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες δεν σημαίνει ότι τελείωσε η δύσκολη περίοδος, καθώς παραμένουν δομικά προβλήματα. Αυτό δείχνει και η ξαφνική αύξηση περίπου 20% στην τιμή του φυσικού αερίου χθες.
Την ίδια ώρα, η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τα 416 ευρώ στις 22 Δεκεμβρίου, στα 183 ευρώ, από τη μία είναι ικανοποιητική αλλά από την άλλη θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και η μείωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα (έχει πέσει περίπου στο 26%). Από το τραπέζι δεν θα πρέπει να λείπει και οι σκέψη ότι οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.
Πάντως, το ενεργειακό κόστος δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, καθώς ανατιμήσεις υπάρχουν και στις πρώτες ύλες με τις τιμές σε καφέ, ρύζι, αλεύρι, φυτικά έλαια, καλαμπόκι, ζάχαρη αλλά και χαλκό, αλουμίνιο, χάλυβα και ξυλεία να βρίσκονται στα ύψη σε σχέση με το 2020. Σύμφωνα με τις πληροφορίες προμηθευτές που είχαν απορροφήσει μέρος του αυξημένου κόστους, ετοιμάζονται να το περάσουν σταδιακά στην αγορά.
Τα παραπάνω σημειώνονται την ώρα που η πανδημία έχει αναζωπυρωθεί και δυσκολεύει το έργο του οικονομικού επιτελείου. Παρόλα αυτά ο κεντρικός σχεδιασμός παραμένει σταθερός. Πηγές που μελετούν άλλες χώρες που βρίσκονται πιο «μπροστά» στην «καταιγίδα» της πανδημίας εκτιμούν ότι το πλήγμα στην αγορά θα είναι διαχειρίσιμο.
«Θα περιμένουμε και θα διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους» τονίζει η ίδια πηγή, βάζοντας σενάρια για διεύρυνση του κύκλου των δραστηριοτήτων, όπου ενεργοποιήθηκαν μέτρα στήριξης.
Ακόμα και στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμο να προστεθούν ΚΑΔ, το σχέδιο θα είναι, το ίδιο δηλαδή αναστολές συμβάσεων, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθούν εκ νέου τα μειωμένα μισθώματα επαγγελματικής στέγης.