THEPOWERGAME
Συνεχίζεται ο «βομβαρδισμός» των Ελλήνων πολιτών με κλήσεις που στόχο έχουν την εξαπάτηση τους, μέσω δήθεν παροχής επενδυτικών συμβουλών. Πρόκειται για τις λεγόμενες κλήσεις +44, αφού οι περισσότερες από αυτές στη χώρα μας εμφανίζονται να προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, και οι οποίες έχουν στόχο να αποσπάσουν χρήματα από τους καλούμενους.
Η εξαπάτηση αυτού του είδους ωστόσο, δεν αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες πολίτες, αλλά το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών. Οι τελευταίοι συχνά-πυκνά βρίσκονται αντιμέτωποι με «πρόθυμους» επενδυτικούς συμβούλους που δήθεν θέλουν να βοηθήσουν επενδυτικά τους πολίτες, ενώ αποκλειστικός στόχος έχουν την απόσπαση χρημάτων.
Πρόσφατα, μάλιστα η αλβανική δικαιοσύνη οδήγησε στην φυλακή, δύο Ισραηλινούς, ως υπεύθυνους για την διάπραξη τέτοιων εξαπατήσεων από απόσταση στην γειτονική Αλβανία. Το ίδιο αλβανικό δικαστήριο διέταξε περίπου 30 χειριστές τηλεφωνικών κέντρων της γείτονας χώρας να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πρόκειται για τους ανθρώπους που τηλεφωνούσαν στα «θύματά» τους και τους ζητούσαν να επενδύσουν σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες προκειμένου να «αυγατίσουν» τα χρήματά τους.
Μόλις το θύμα «τσιμπούσε», οι χειριστές των τηλεφωνικών κέντρων καλούσαν τους ξένους πολίτες να τοποθετήσουν λίγα χρήματα π.χ. 500 έως 1.000 ευρώ σε πλατφόρμες που υποδείκνυαν. Αμέσως, άρχιζε η εμφάνιση «κερδών» με στόχο να δελεάσουν τους επενδυτές στην κατάθεση μεγαλύτερων ποσών. Μόλις αυτό συνέβαινε, ο λογαριασμός του χρήστη, μαζί με το επενδυμένο ποσό εξαφανιζόταν. «Αφού ο ανώτερος χειριστής του τηλεφωνικού κέντρου έπειθε το “θύμα” του να επενδύσει μεγάλα ποσά, στη συνέχεια διέγραφε τον λογαριασμό του χρήστη από τη δημιουργημένη πλατφόρμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δικτυακός τόπος JOQ Albania.
Υπενθυμίζεται ότι οι διώξεις των αλβανικών αρχών έγιναν σε τηλεφωνικά κέντρα της γειτονικής χώρας μετά από καταγγελίες των Γερμανικών και Ολλανδικών αρχών. Ειδικότερα, σε μεγάλη επιχείρηση που έγινε πριν από μερικούς μήνες σε χώρους τηλεφωνικών κέντρων σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας, κατασχέθηκαν 51 χιλιάδες λίστες προσώπων και τηλεφώνων. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επιδρομής κατασχέθηκαν 123 υπολογιστές, άλλες συσκευές τηλεφωνίας και φορητοί υπολογιστές σε λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου.
Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τα ύποπτα τηλεφωνικά κέντρα έχουν έρθει σε επαφή με πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα σε όλη την Ευρώπη! Εξ αυτών, χιλιάδες έχουν εξαπατηθεί, ενώ ως εγκέφαλοι της απάτης εμφανίζονται δύο Ισραηλινοί ειδικοί στην πληροφορική. Πάντως πληροφορίες από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι οι αλβανικές αρχές δεν έβαλαν το «μαχαίρι στο κόκαλο»… Υπάρχουν καταγγελίες για άλλες, πιο ισχυρές ανάλογες εταιρείες, που συνεχίζουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Από τα αλβανικά τηλεφωνικά κέντρα εκκινούσαν δεκάδες χιλιάδες κλήσεις κάθε μέρα προς πολίτες ΕΕ, με στόχο το «ψάρεμα» αφελών που θα επενδύσουν στις τηλεφωνικά προωθούμενες επενδυτικές πλατφόρμες στο διαδίκτυο. Οι κλήσεις αυτές εμφανίζονταν να προέρχονται από διάφορες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης π.χ. Μεγάλη Βρετανία με πρόθεμα +44, Ελβετία με πρόθεμα +41, Ιταλία με πρόθεμα +39, ακόμη και από την Ελλάδα με +30. Στην πράξη οι κλήσεις εκκινούν από την Αλβανία, την Ουκρανία και άλλες χώρες. Φυσικά πρόκειται για κλήσεις με πλαστή προέλευση. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό των παρανομούντων και μόνον με διακρατική παρέμβαση μπορεί να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα τους.
Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή της χώρα μας, στο παρελθόν (Φθινόπωρο 2020) επιχείρησε να ελέγξει τέσσερις επενδυτικές εταιρείες της Βρετανίας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς αυτές αποδείχτηκαν ανύπαρκτες. Επίσης πρόσφατα η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε εκ νέου προειδοποιήσεις για ανύπαρκτες επενδυτικές εταιρείες σε Εσθονία, σε Αγ. Βικέντιο κ.ά., καθώς παρείχαν υπηρεσίες χωρίς σχετική άδεια. Μάλιστα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνιστούσε την προσοχή των επενδυτών στις επιχειρήσεις αυτές, καθώς όλα δείχνουν ότι σχετίζονταν με τις τηλεφωνικές απάτες.
Ειδικότερα η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μόλις στις 14 Δεκεμβρίου 2021, εξέδωσε σήμα κινδύνου για τις εταιρείες QUANLOOP AS και BONKDICK AS (Εσθονία) οι οποίες λειτουργούσαν την πλατφόρμα https://www.quanloop.com και την LONGBOW PARTNERS LLC (Αγ. Βικέντιος) η οποία λειτουργούσε τις διαδικτυακές πλατφόρμες και https://horizoninvest.cc και https://horizoninvest.io. Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρόσφατα επίσης εξέδωσε προειδοποίηση για την διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών με την επωνυμία Bridgefund με ηλεκτρονική διεύθυνση https://bridgefund.io.
Ειδικά για την «quanloop», η οποία είναι ακόμη και σήμερα ενεργή, σημειώνει ότι για κάθε ευρώ που τοποθετεί ο καταναλωτής, λαμβάνει τόκο 13,96%! «Δάνεισε σήμερα 1 ευρώ για 24 ώρες και πάρε τόκο 13,96% – Αποπληθωροποιημένα», είναι το σύνθημα της σελίδας. Επίσης «ζωντανή» παραμένει και η πλατφόρμα https://horizoninvest.io.
Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σημειώνει ότι «η διαδικτυακή πλατφόρμα η διαδικτυακή πλατφόρμα με την επωνυμία “QUANLOOP” (https://www.quanloop.com), οι διαχειρίστριες αυτής εταιρείες QUANLOOP AS και BONKDICK AS, το κεφάλαιο εναλλακτικών επενδύσεων “QUANLOOPUSALDUSFOND” και η εταιρεία διαχείρισης QUANLOOP GROUP OU- όλες οι ανωτέρω με έδρα στην Εσθονία-, δεν δύνανται να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες και να δραστηριοποιούνται με οποιαδήποτε μορφή (οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων ή παρόχου υπηρεσιών συμμετοχικής χρηματοδότησης) στην Ελλάδα». Εφιστά δε την προσοχή του επενδυτικού κοινού, στην αξιολόγηση των εταιρειών με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν ή συνεργάζονται σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους, και καλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν χρήματα, να διαπιστώνουν την ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή των αντίστοιχων εποπτικών αρχών άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.