THEPOWERGAME
Το 2021 ήταν μια άγρια χρονιά για το κρυπτονόμισμα, καθώς παρά την πρόσφατη πτώση του Bitcoin, η τιμή του έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 70% τις τελευταίες 52 εβδομάδες.
Παράλληλα, τα κρυπτονομίσματα είδαν την αποδοχή τους από το ευρύ κοινό να εκτοξεύεται μέσα στο 2021, ενώ αυτή τη στιγμή η αξία της αγοράς crypto έχει αγγίξει τα 2,5 τρισ. δολάρια.
Αξιοσημείωτο είναι πως μια έρευνα εξαμήνου εκτιμούσε ότι υπήρχαν 221 εκατομμύρια κάτοχοι κρυπτονομισμάτων, περισσότερο από τον διπλάσιο αριθμό του Ιανουαρίου. Επιπλέον, το Ελ Σαλβαδόρ νομιμοποίησε το Bitcoin, και αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ έχουν εκδώσει κάποια μορφή ETF (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο) με βάση το Bitcoin.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας ειδικός των κρυπτονομισμάτων αποκαλύπτει, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, τις έξι τάσεις που θα καθορίσουν της αγορά το 2022:
Πολλές περιπτώσεις Ελ Σαλβαδόρ
Θα δούμε μεγάλη πρόοδο στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων σε καθημερινές συναλλαγές. Προφανώς δεν θα σπεύσουν όλες οι χώρες να τα υιοθετήσουν ως εθνικό νόμισμα, ωστόσο οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα χρησιμοποιούν περισσότερο τα κρυπτονομίσματα, καθώς οι πελάτες απαιτούν να γίνει μέρος του χαρτοφυλακίου τους. Ως αποτέλεσμα, πολλές τράπεζες και εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα αξιοποιήσουν τα κρυπτονομίσματα, προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους πελάτες τους.
Επέκταση σε δευτερογενείς αγορές και αγορές παραγώγων
Τον Φεβρουάριο, η καναδέζικη Purpose Investments εγκαινίασε το πρώτο ETF σε Bitcoin. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, διαχειρίζεται περίπου 1,4 δισ. δολάρια. Είναι πολύ πιθανό ορισμένες εταιρείες να μιμηθούν το μοντέλο αυτό, ενώ τονίζεται πως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενδέχεται να εγκρίνει ETF σε bitcoin ή σε άλλο κρυπτονόμισμα μέσα στο 2022.
Οι επενδυτές επίσης αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν κέρδος από χαρτοφυλάκια κρυπτονομισμάτων, παρά τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν, καθώς και να τα κάνουν πιο ανταγωνιστικά επεκτείνοντας το οικοσύστημά τους.
Θα συνεχιστεί ο πόλεμος του Ethereum
Ένας εντυπωσιακός ανταγωνισμός έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στον κολοσσό των κρυπτονομισμάτων, το Ethereum, και μερικά blockchain, τα οποία παρουσιάζονται ως ταχύτερα και φθηνότερα. Ενδέχεται λοιπόν να συνεχιστεί ο ανταγωνισμός, ενώ ορισμένοι επενδυτές μπορεί να επενδύσουν και στα δύο για να είναι ασφαλείς.
Τέλος στον ανταγωνισμό με τις Big Tech προς το παρόν
To 2021 ήταν ένας χρόνος αξιοσημείωτων υποχωρήσεων από την αρένα των κρυπτονομισμάτων για τεχνολογικούς κολοσσούς, παρότι ήλπιζαν ότι θα φέρουν την επανάσταση και σε αυτό τον χώρο.
Η Meta έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια για τη διοχέτευση του ψηφιακού της νομίσματος, του Diem. Η πρόσφατη αποχώρηση του επικεφαλής του τμήματος κρυπτονομισμάτων, David Marcus μπορεί να σημαίνει ότι ακόμη και εάν τα καταφέρει το Diem, ίσως να μην είναι αρκετά ανταγωνιστικό.
Λίγο καιρό νωρίτερα, η Google είχε ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει στα φιλόδοξα σχέδιά της για τη δημιουργία υπηρεσίας πληρωμών και τραπεζικής. Η αποχώρηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών – προς το παρόν – δίνει περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη των υφιστάμενων κρυπτονομισμάτων και stablecoins.
Οι αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις θα συνεχιστούν
Είναι περίπλοκο, όμως όσο περισσότερο αποδέχεται ο κόσμος τα bitcoin, τόσο περισσότερο στρέφονται κατά του οι κυβερνήσεις.
Από τεχνολογική σκοπιά η κατάργηση των κρυπτονομισμάτων είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί, αλλά οι κυβερνήσεις μπορούν να βάλουν πάρα πολλά εμπόδια, αρνούμενες, για παράδειγμα, τις άδειες για συναλλαγές.
Διακυμάνσεις στα πιο δημοφιλή νομίσματα
Μερικές φορές οι τεράστιες διακυμάνσεις στην αγορά crypto μπορεί να αποπροσανατολίζουν από το γεγονός ότι συνολικά η αγορά διογκώθηκε σημαντικά το 2021. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συνεχιστεί αυτή η τάση και το 2022.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να αποδεχθούν τόσο οι επενδυτές, όσο και οι επίδοξοι επενδυτές, είναι το γεγονός ότι η αξία του Crypto ενδέχεται να μειωθεί ακόμα και 20% στο μακρύ ταξίδι της προς ένα νέο υψηλό.