THEPOWERGAME
Σε νέα αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προχωρά η HSBC, τονίζοντας πως η Ελλάδα συνεχίζει να πατά «γερά», σημειώνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις.
Έτσι, πλέον την τοποθετεί στο 8,8% από 7,5% πριν, ενώ στο 4,5% (από 5% πριν) βλέπει την ανάπτυξη το 2022 και στο 4% το 2023.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, η Ελλάδα συνέχισε τη σταθερή της πορεία ανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,7% σε τριμηνιαία βάση, τον πέμπτο συνεχόμενο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 2%.
Μέχρι το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ ήταν 1,2% υψηλότερο από τα επίπεδα πριν από την κρίση, κάτι που κατά την HSBC αποτελεί ένα εντυπωσιακό επίτευγμα λαμβάνοντας υπόψη την εξάρτηση της ανάπτυξης από τον τουρισμό.
Ο ξένος τουρισμός, όπως προσθέτει, άρχισε να ανακάμπτει στο τέλος του καλοκαιριού, γεγονός που πιθανότατα συνέβαλε στις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας, τη στιγμή που και η κατανάλωση των νοικοκυριών αλλά και οι επενδύσεις είχαν επίσης καλές επιδόσεις. Μάλιστα, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, οι επενδύσεις είναι ήδη κατά 20% υψηλότερες από τα επίπεδα πριν από την κρίση, παρόλο που παραμένουν 40% χαμηλότερα σε σχέση με το 2010.
Κατά την HSBC, το ισχυρό μομέντουμ της ανάπτυξης είναι πιθανό να συνεχίστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021, όπως υποδηλώνουν οι δείκτες οικονομικού κλίματος και PMI.
Ο πρώτος αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της, ενώ ο PMI έδειξε σταθερή ανάπτυξη στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τον Νοέμβριο, κινούμενος στις 58,8 μονάδες και μία ανάσα μακριά από τα πολυετή υψηλά των 59,3 μονάδων που επιτεύχθηκαν τον Αύγουστο, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η HSBC, o καταναλωτικός τομέας παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε μετά το καλοκαίρι και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα, οδηγώντας την κυβέρνηση να επιβάλει εκ νέου ορισμένους περιορισμούς. Η πρόσφατη απότομη άνοδος του πληθωρισμού (4,0% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο) που οδήγησε σε αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά σχεδόν 40%, θα μπορούσε να επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Η παραλλαγή Όμικρον και οι πιθανοί νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την κατανάλωση στο τέλος του έτους, όπως σημειώνει.
Πάντως η HSBC προειδοποιεί ότι καθώς μόνο το 65% του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε, η Ελλάδα θα μπορούσε να δει σύντομα ταχεία αύξηση των λοιμώξεων. Η κατανάλωση πάντως, όπως εκτιμά, θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από τη μείωση της ανεργίας (στο 12,9% τον Οκτώβριο) και την αύξηση της απασχόλησης, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 15 δισ. ευρώ σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Στο σκέλος των δημοσιονομικών, αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας εκτινάχθηκαν στα ύψη το 2020 (αντίστοιχα στο 10,1% και στο 206,3% του ΑΕΠ). Μέχρι στιγμής το 2021, παρά την ισχυρή ανάκαμψη, το έλλειμμα παρέμεινε σταθερό. Ο προϋπολογισμός του 2022 περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα τόνωσης ύψους 2,2 δισ. ευρώ (ή 1,2% του ΑΕΠ).
Καθώς τα μέτρα ανακούφισης που σχετίζονται με την COVID-19 αναμένεται να μειωθούν από 15,8 δισ. ευρώ το 2021 σε 3,3 δισ. ευρώ το 2022, η HSBC εκτιμά ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί από 9,8% του ΑΕΠ σε 4,7% το 2022.
Τέλος αναφέρει πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το 1,7% του ΑΕΠ των επιχορηγήσεων και το 0,9% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης το 2022, ενώ αναμένει έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από της ιδιωτικοποιήσεις (εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ από την Εγνατία οδό).