THEPOWERGAME
Στην περιοχή των 80 μορίων υπολογίζουν μελετητές το «κατώφλι» για την ένταξη στο πρόγραμμα των νέων αγροτών στις περιφέρειες όπου το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, σε απόλυτους αριθμούς αλλά και αναλογικά με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δύο μεγαλύτερες αγροτικές περιφέρειες της χώρας, η Κεντρική Μακεδονία (προϋπολογισμός 62,2 εκατ. ευρώ) και η Θεσσαλία (44,5 εκατ. ευρώ), ενώ, αντίθετα, σε άλλες περιφέρειες θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι 3 στους 4 απ’ εκείνους που υπέβαλαν αίτηση.
Με τα σημερινά ισχύοντα, στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ενταγμένων θα κυμανθεί από 1 στους 2 μέχρι 2 στους 3. Ως εκ τούτου σίγουροι θεωρούνται οι ασχολούμενοι με την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, που συγκεντρώνουν πάνω από 80 μόρια. Όσον αφορά στους ασχολούμενους με τη φυτική παραγωγή, τις περισσότερες πιθανότητες έχουν εκείνοι με ιδιόκτητη γη καθώς και όσοι καλλιεργούν ψυχανθή.
Συνεπώς, στις συγκεκριμένες περιφέρειες αναμένεται μεγάλος αριθμός επιλαχόντων, αρκετοί εκ τους οποίους πιθανότατα θα έχουν περισσότερα μόρια απ’ ότι οι εντασσόμενοι σε άλλες περιφέρειες. Γι’ αυτό θεωρείται εξαιρετικά πιθανό αν όχι βέβαιο ότι οι οικείες περιφέρειες θα ζητήσουν αύξηση του προϋπολογισμού με υπερδέσμευση κονδυλίων καθώς και αναδιανομή τυχόν αδιάθετων πόρων μεταξύ περιφερειών.
Γιατί 11 χιλιάδες νέοι αγρότες δεν υπέβαλαν αίτηση
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γενικής γραμματείας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έως τις 14 Δεκεμβρίου, πήραν κωδικό στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) συνολικά 18.839 νέοι αγρότες, εκ των οποίων οριστικοποίησαν την αίτησή τους οι 9.175. Οι υπόλοιποι 9.664 έχουν προθεσμία να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους έως την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου στη 1 το μεσημέρι.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ενώ αρχικά υπολογιζόταν να υποβληθούν γύρω στις 30 χιλιάδες αιτήσεις, τουλάχιστον 11 χιλιάδες νέοι αγρότες, αν και είχαν τη δυνατότητα (είχαν κάνει δήλωση καλλιεργειών στο ΟΣΔΕ), δεν υπέβαλαν αίτηση λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα και κυρίως της υποχρέωσης για τουλάχιστον 8ετη απασχόληση με τον αγροτικό τομέα.
ΠΕΝΑ: Νέο πρόγραμμα το 2022 με προτεραιότητα για τους επιλαχόντες
«Τα αυστηρά κριτήρια λειτουργούν ως δικλείδα ασφαλείας ότι όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα παραμείνουν. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος κι όχι να εντάσσονται μόνο για να λάβουν την επιδότηση», επισημαίνει στο powergame.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων αγροτών (ΠΕΝΑ), κ. Νίκος Παυλονάσιος, επαναφέροντας την πρόταση της ΠΕΝΑ για προκήρυξη νέου προγράμματος νέων αγροτών το 2022. «Η θέση της ΠΕΝΑ είναι το πρόγραμμα των νέων αγροτών να προκηρύσσεται σε ετήσια βάση», αναφέρει τονίζοντας ότι στο νέο πρόγραμμα θα μπορούσαν να ενταχθούν κατά προτεραιότητα οι επιλαχόντες της τρέχουσας προκήρυξης.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός έχει δηλώσει, πάντως, ότι θα γίνουν δύο νέες προκηρύξεις το 2023 και το 2025.
Διπλάσια η επιδότηση απ’ ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα των νέων αγροτών της τρέχουσας πρόσκλησης η επιχορήγηση για εκείνους που θα ενταχθούν είναι διπλάσια από την προηγούμενη και κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ (για τους κτηνοτρόφους σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές). Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και δέσμευση του υπουργείου είναι οι αιτήσεις να αξιολογηθούν σε πολύ μικρότερο διάστημα (ολίγων μηνών) συγκριτικά με το παρελθόν.