THEPOWERGAME
Η Ελλάδα βγαίνοντας από την υπερδεκαετή οικονομική, και όχι μόνο, κρίση είχε, μεταξύ των άλλων, να αντιμετωπίσει και τη μεγάλη πρόκληση αναφορικά με τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Έπρεπε, σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί ένα κράτος σύγχρονο και φιλικό προς τους πολίτες.
Είναι επίσης γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε διπλά την ψηφιακή στρατηγική της κυβέρνησης μας. Κατά πρώτο επιτάχυνε τη διαδικασία ψηφιοποίησης του κράτους ώστε αυτό να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί παρά τη δραστική μείωση των διαπροσωπικών επαφών.
Κατά δεύτερο προκάλεσε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενός θα λέγαμε σύγχρονου «σχεδίου Μάρσαλ» που έχει στον πυρήνα του τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Τα αποτελέσματα της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι εντυπωσιακά. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές από τα 8,8 εκατομμύρια το 2018, πέρυσι ξεπέρασαν τα 94 εκατομμύρια και φέτος αναμένεται να υπερβούν τα 300 εκατομμύρια.
Όσον αφορά τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να τονίσουμε ότι, σχεδόν το 25% κατευθύνεται σε ψηφιακά έργα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η χώρα μας, με τους πόρους αυτούς, έχει την ευκαιρία να χρηματοδοτήσει το σύνολο της ψηφιακής της στρατηγικής.
Στο παραπάνω πλαίσιο η κυβέρνησή μας, όσον αφορά την επόμενη μέρα, έχει να αντιμετωπίσει μια διπλή πρόκληση.
Από τη μια, στο πλαίσιο της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, σειρά έχει η ταχεία υλοποίηση νέων σημαντικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως: άυλο διαζύγιο, ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, αμιγώς ψηφιακή διαδικασία για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης, ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου, ηλεκτρονική ονοματοδοσία και δήλωση βάπτισης.
Ταυτόχρονα, από την άλλη, απαιτείται η προώθηση των μεγάλων έργων πληροφορικής που θα εκσυγχρονίσουν ριζικά την κρατική λειτουργία και θα στηρίξουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Από το GovERP για τη λειτουργία του Δημοσίου μέχρι τις έξυπνες πόλεις και από τους «διαδρόμους 5G» για την αυτόνομη οδήγηση μέχρι τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών για τη διασύνδεση των νησιών.
Η κυβέρνηση βαδίζοντας στο δεύτερο μισό της θητείας της έχει πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Ξέρει επίσης ότι, έχει το Σχέδιο, τα μέσα αλλά και το στελεχιακό δυναμικό για να ολοκληρώσει τη ψηφιακή μετάβαση.
Η υπόσχεση που δίνει είναι ότι η Ελλάδα στα λίγα επόμενα χρόνια θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις πιο προηγμένες ψηφιακά χώρες.