THEPOWERGAME
Αν και Ολλανδός στην καταγωγή του, ο Ζαν Λουί βαν ντερ Βελντ, βρίσκεται από την 2η δεκαετία της ζωής του στην Ασία. Ξεκίνησε από στον τεχνολογικό κλάδο και σήμερα διαχειρίζεται μια εταιρεία άνω των 70 δισ δολαρίων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων με το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Το Tether.
Με αφετηρία το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν (NTUN), όπου σπούδασε, ο Βαν ντερ Βελντ ανέπτυξε αργότερα δραστηριότητα στη Σεντζέν της Κίνας, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Huashun Electronics. Απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας το 2006, αλλά λίγα χρόνια μετά δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από πιστωτές που τον κυνηγούσαν για την πληρωμή λογαριασμών.
Ο Βαν ντερ Βελντ είναι επίσης επικεφαλής του αμφιλεγόμενου ανταλλακτηρίου Bitfinex
Από το 2013, ο Βαν ντερ Βελντ είναι διευθύνων σύμβουλος της Tether Holdings, της εταιρείας που εκδίδει το ομώνυμο stablecoin, δηλαδή το ψηφιακό νόμισμα που είναι συνδεδεμένο με το δολάριο. Είναι επίσης επικεφαλής του ανταλλακτηρίου Bitfinex, το οποίο είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στον περίπλοκο κόσμο των κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Βαν ντερ Βελντ έχει περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στο Χονγκ Κονγκ. Συνεχίζει να ελέγχει την Huashun Electronics, η οποία θεωρείται και σήμερα αφερέγγυα από τις κινεζικές αρχές, μέσω της υπεράκτιας εταιρείας Perpetual Action Group.
Η Perpetual κατέχει επίσης μικρό μερίδιο της Tether Holdings, η συνολική αξία της οποίας αποτιμάται στα 78 δισ δολάρια. Τι σημαίνει αυτό; Δύσκολο να το απαντήσει κανείς με απόλυτη σαφήνεια.
Τόσο η Bitfinex, όσο και η Tether Holdings διατηρούν ένα μυστήριο και σαφώς δεν εντάσσονται στην κατηγορία των μεγάλων παικτών στην αγορά του αποκεντρωμένου χρήματος που είναι εξωστρεφείς.
Τυπικά το Τether είναι συνδεδεμένο με το δολάριο, αλλά στην πορεία φάνηκε πως αυτό δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο. Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε πως κάθε Tether ισοδυναμεί με ένα δολάριο και έτσι ο κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να ανακτήσει τα κεφάλαια του σε αυτήν την αντιστοιχία.
Ωστόσο σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο του 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε πως διαθέτει αποθέματα σε δολάρια το 2,9% των Tether που είχε εκδώσει και διαθέσει.
Η Tether Holdings πλήρωσε πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και τον περασμένο μήνα η αμερικανική Γερουσία ζήτησε από τον Βαν ντερ Βελντ περισσότερα στοιχεία από τις δραστηριότητες της εταιρείας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για τα stablecoins. Σήμερα το Tether στηρίζεται, μεταξύ άλλων, από κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία (crypto assets) αλλά και τίτλους του αμερικανικού δημοσίου.
Λογιστικό λάθος;
Πρόσφατα έγινε επίσης γνωστό πως η Bitfinex πλήρωσε 24 εκατ. δολάρια για την κρυπτογράφηση μιας συναλλαγής 100.000 δολαρίων στο δίκτυο blockchain του Ethereum. Πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg κάνουν λόγο για λογιστικό λάθος.
Εντούτοις τέτοιας φύσεως σφάλματα επιδεινώνουν τις απότομες διακυμάνσεις στα ψηφιακά νομίσματα που είναι από τη φύση τους ευμετάβλητα. Επίσης οι συναλλαγές που γίνονται με την τεχνολογία blockchain θεωρητικά δεν μπορούν να ματαιωθούν.