THEPOWERGAME
Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού αρχίζει να εξαπλώνεται απειλητικά στη Γηραιά Ήπειρο και εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι πρώτες ενδείξεις διχογνωμίας αρχίζουν να εμφανίζουν ως προς τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διαχειριστούν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό και τι άλλα μέτρα ασφαλείας για τα ταξίδια θα επικρατήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ήδη ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε την Τρίτη πως από σήμερα η χώρα θα απαιτεί και αρνητικό τεστ κορονοϊού μαζί με το ψηφιακό πιστοποιητικό, προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στους ξένους πολίτες. Ως γνωστόν έχει ήδη ανακοινωθεί από το ελληνικό υπουργείο Υγείας πως από την Κυριακή η Ελλάδα θα δέχεται ταξιδιώτες από όλες τις χώρες μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR), ενώ παρόμοια μέτρα έχουν ήδη λάβει η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, στο σημερινό τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρότι σε ένα πρώτο επίπεδο, θα παρουσιαστεί μία εικόνα ενότητας απέναντι στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, με σχεδιαζόμενη συμφωνία για εννεάμηνη ισχύ των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών, στην πραγματικότητα οι Ευρωπαίοι είναι βαθιά διχασμένοι, σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των ταξιδιών μέσα στο επόμενο διάστημα με δεδομένες τις εξελίξεις όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον. Επί τάπητος είναι και το ζήτημα πιθανής παράτασης ισχύος του πιστοποιητικού έπειτα από την ενισχυτική δόση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως Γαλλία, Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία και Ολλανδία τίθενται υπέρ μίας ταχείας αναθεώρησης από την Κομισιόν των τρεχουσών ταξιδιωτικών οδηγιών, που θα περιλαμβάνουν τον ορισμό της διάρκειας των πιστοποιητικών Covid-19. Από την άλλη, χώρες όπως η Γερμανία φέρονται να επιχειρηματολογούν υπέρ μίας στάσης αναμονής, μέχρι να διαφανούν καλύτερα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα από την εξάπλωση της Όμικρον.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Όμικρον
Ήδη την Τετάρτη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βρετανία της νέας μετάλλαξης είχαν φτάσει τα 78.610, ενώ έρευνα από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου προβλέπει πως, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα, ως τις 30 Απριλίου, η χώρα θα μπορούσε να καταγράψει από 24.700 ως 74.800 θανάτου από κορονοϊό.
Σύμφωνα με έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC), παρότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη σε συμπτώματα, η ταχύτητα εξάπλωσης της θα μπορούσε να οδηγήσει από μόνη της σε μεγαλύτερο αριθμό νοσηλείας και θανάτων.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Τετάρτη πως η Όμικρον θα μπορούσε να γίνει η νέα Δέλτα.
Από την άλλη, χώρες όπως η Ιταλία (και η Ελλάδα) έχει μικρό αριθμό κρουσμάτων Όμικρον -συγκεκριμένα η Ιταλία είχε καταγράψει μέχρι στιγμής 27. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, όπως ο καθηγητής Υγιεινής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πίζα, Πιέρ Λουίτζι Λοπάλκο, η υιοθέτηση μέτρων υποχρεωτικών τεστ κατά την είσοδο στη χώρα έχουν νόημα ακριβώς για χώρες με μικρό αριθμό κρουσμάτων της Όμικρον, γιατί οι χώρες αυτές βρίσκονται ακόμη σε διαδικασίες ιχνηλάτησης και τέτοια μέτρα θα μπορούσαν πραγματικά να καθυστερήσουν τη διάδοση της μετάλλαξης.
Ωστόσο, η Ιταλία δέχθηκε κριτική από κάποιους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Τζούροβα, ως προς το αν τα μέτρα που ελήφθησαν βασίζονται στα πραγματικά δεδομένα της χώρας. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν για την απομάκρυνση στο εγγύς μέλλον από την ομαλότητα στις μετακινήσεις που έχει επικρατήσει από τότε που τέθηκε σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή τα δεδομένα να παραμείνουν ως έχουν, μέχρι -το λιγότερο- να επικρατήσουν έστω κάποιες επιδημιολογικές βεβαιότητες όσον αφορά στη νέα μετάλλαξη.