THEPOWERGAME
Η μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τα δημόσια οικονομικά στην Ευρωζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ανταποκριτή της εφημερίδας Handelsblatt Γκερτ Χέλερ στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός προτείνει συγκεκριμένα, την υπέρβαση του 3% για το έλλειμμα προϋπολογισμού και για το χρέος, το όριο του 60% του ΑΕΠ. Επίσης κρίνει ως μεγάλη επιτυχία τα 720 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πανδημία και προσθέτει ότι «πρέπει να βρεθούν ανάλογοι μηχανισμοί στήριξης για το μέλλον».
Οι υποδειγματικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Σε ερώτημα σχετικά με τις δηλώσεις του νέου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για υποδειγματικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε μεταξύ άλλων: «Είναι οπωσδήποτε θετικό ότι το Βερολίνο παρακολούθησε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία.
Συγυρίσαμε τα οικονομικά μας και εφαρμόσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε μια κρίση χρέους. Χαίρομαι που ο κ. Λίντνερ το αναγνωρίζει. Είναι σημαντικό για το διάλογο σχετικά με την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
«Οι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς είναι ξεπερασμένοι»
Σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην Eυρωζώνη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Οι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς είναι ξεπερασμένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη ωστόσο το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια, με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη, την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε».
Ο πρωθυπουργός πιο συγκεκριμένα, προτείνει την υπέρβαση του 3% για το έλλειμμα προϋπολογισμού και για το χρέος, το όριο του 60% του ΑΕΠ. Επίσης κρίνει ως μεγάλη επιτυχία τα 720 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πανδημία και προσθέτει, μιλώντας στο δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας, ότι «πρέπει να βρεθούν ανάλογοι μηχανισμοί στήριξης για το μέλλον».