THEPOWERGAME
Έντονες επικρίσεις προς την Τουρκία διατύπωσε στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το Συμβούλιο καταγράφει μετά λύπης του ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ», σύμφωνα με τα συμπεράσματά του που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.
Κατά πληροφορίες, η ΕΕ ζητά λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια. Καλεί επίσης την Τουρκία να αποδείξει την ανεξαρτησία σημαντικών θεσμών, όπως της Κεντρικής Τράπεζας. Το Συμβούλιο συνεχίζει να απαιτεί να δεσμευτεί για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική προσφυγή σε διεθνούς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας είναι πρακτικά «στάσιμες» και «δεν μπορούν να εξεταστούν νέα κεφάλαια για άνοιγμα ή κλείσιμο», προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο επαλαμβάνονται ουσιαστικά αυτολεξεί προηγούμενες διαπιστώσεις του Συμβουλίου.
Οι 27 επικρίνουν ιδίως την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία κρίνουν πως έρχεται ολοένα και περισσότερο σε σύγκρουση με τις προτεραιότητες τους.
Για παράδειγμα αναφέρονται στη Λιβύη, όπου κυβερνητικά στρατεύματα φέρονται να έλαβαν παρανόμως όπλα, πυρομαχικά και υποστήριξη από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Ακόμη, στο έγγραφο καταγγέλλονται παραβιάσεις του πλαισίου των συμφωνιών με την ΕΕ για την τελωνειακή ένωση από πλευράς Άγκυρας.
Σοβαρές ανησυχίες για οπισθοδρόμηση στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα
Επιπλέον, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει «τις σοβαρές ανησυχίες (του) για την περαιτέρω και βαθιά ανησυχητική οπισθοδρόμηση στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης», καθώς και «τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος».
Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που άρχισε το 2005, δεν πάει πουθενά εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής της χώρας σε διάφορα ζητήματα, που δεν ικανοποιεί τις Βρυξέλλες.
Ένας από τους λόγους που δεν έχουν λάβει τέλος είναι η σημασία που δίνεται στην Τουρκία ως προς τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς τη δυτική Ευρώπη.
Η Τουρκία συνεχίζει να ωφελείται από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και θα εξασφαλιστεί η χορήγηση περαιτέρω χρηματοδοτήσεων για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν εν καιρώ, σύμφωνα με το έγγραφο.