THEPOWERGAME
Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο οι εργαζόμενοι που αναζητούν μια πιο υγιή επαγγελματική ζωή, με ποιοτικότερους όρους εργασίας που τους επιτρέπουν να έχουν μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα. Στην εποχή μας, φυσικά, η ανεύρεση θέσεων εργασίας με τέτοια χαρακτηριστικά κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.
Αυτή η αλλαγή πλεύσης από ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού έχει ως αποτέλεσμα, σε αρκετές χώρες του πλανήτη, να παρατηρείται ένα ντόμινο ανατροπών στις αγορές εργασίας. Για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνεται ένα «μπαράζ» παραιτήσεων που προκαλεί μια πρωτοφανή έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ το κύμα των παραιτήσεων στέρησε από την αγορά εργασίας 4,3 εκατ. εργαζομένους τον περασμένο Αύγουστο και 4,4 εκατ. τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, αυτοί που φαίνεται να εγκαταλείπουν τις θέσεις είναι στην πλειονότητα τους χαμηλόμισθοί που καταλαμβάνουν κατά κύριο λόγο κακοπληρωμένες θέσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι πιο συχνοί λόγοι παραίτησης συνοψίζονται στην αναθεώρηση των όρων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κι αυτό, γιατί με την επιστροφή στην κανονικότητα αρκετοί εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και, φυσικά, μεγαλύτερους μισθούς.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο το «ρεύμα» της «μεγάλης παραίτησης» οφείλεται στο γεγονός κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ΗΠΑ κατέβαλαν ιδιαιτέρως αυξημένα κοινωνικά επιδόματα υποκατάστασης των μισθών σε κατηγορίες πολιτών, όπως είναι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι και χαμηλόμισθοι. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο γνωστός εργατολόγος στο «Powergame.gr» τα ποσοστά αυτά ήταν μέχρι και τριπλάσια του μισθού ή άλλων κοινωνικών επιδομάτων που υπήρχαν πριν την πανδημία. Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα οι κατηγορίες των πολιτών αυτών να αρνούνται να πιάσουν δουλειά έχοντας ως απόθεμα τα κοινωνικά αυτά βοηθήματα.
«Όσοι ήταν εργαζόμενοι ήταν σε επαγγέλματα δεξιοτήτων, στα οποία πλέον δεν υπάρχει αντίστοιχη προσφορά από άλλους. Αυτή η συνθήκη στρεβλώνει την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί εργαζόμενοι επίσης παραιτούνται από θέσεις εργασίας, ειδικά χαμηλών αμοιβών, ευελπιστώντας σε μια νέα κρατική ενίσχυση λόγω της πανδημίας με υψηλά κοινωνικά βοηθήματα», σημειώνει ο κ. Καρούζος.
Εν τω μεταξύ από αυτό το… κύμα παραιτήσεων δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και το ελληνικό εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Randstad, το 62% των Ελλήνων εργαζομένων αναζητά νέα επαγγελματική στέγη. Μάλιστα, το 59% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα αισθάνεται την ανάγκη να πραγματοποιήσει αλλαγές στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ενώ το 78% δήλωσε ότι θέλει μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία και την καριέρα του, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από την πανδημία.
Μάλιστα, η έρευνα της Randstad διαπίστωσε ότι το 62% ψάχνει για δουλειά, επειδή αισθάνεται ότι δεν ανταμείβεται δίκαια ή επαρκώς για τις τρέχουσες δεξιότητές του.
Τους τελευταίους 18 μήνες, το 85% επανεκτίμησε το πώς εντάσσεται η εργασία στο προσωπικό του πρόγραμμα, ενώ το 42% δήλωσε ότι αισθάνεται περισσότερο άγχος από την πανδημία και παράλληλα ότι θα πρέπει να κάνει αλλαγές στην επαγγελματική του ζωή.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για το 37% των Ελλήνων ερωτηθέντων οι δεξιότητες έχουν γίνει πιο σημαντικές, ενώ το 66% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναζητήσει εργασία εκτός Ελλάδας, εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως.