THEPOWERGAME
Θέμα χρόνου ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες να συμβεί και στην Ελλάδα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, όπου ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα και στη χώρα μας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. «Η επέκταση του στελέχους εκτός της Ν. Αφρικής είναι δεδομένη με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του “Δέλτα” να αυξάνεται μέρα με την μέρα».
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της παραλλαγής. Οσον αφορά τη νοσηρότητα, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής παρά την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Ν. Αφρική δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες. “Αυτό το χάσμα μεταξύ διαγνώσεων – νοσηλειών – θανάτων προς το παρόν το αντιμετωπίζουμε ως ένα παράδοξο με δεδομένη την σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε κατά πόσο η έξαρση της Ομικρον στην Ν. Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα”, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε ότι επίσης σημαντικό να δούμε το προφίλ νοσηρότητας της «Όμικρον» σε χώρες με καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τα δεδομένα «η Όμικρον” διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο με τρεις ημέρες».
Παπαευαγγέλου: Επιτακτική η χορήγηση της τρίτης δόσης
Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τα ενεργά κρούσματα στην χώρα ξεπερνούν τα 50.000 και το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σταθερά χαμηλός ο αριθμός των παιδιών και εφήβων. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες μείωση των νοσηλειών σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σταθερά γύρω στους 700. Στο 67% στις απλές κλίνες και στο 80% στις ΜΕΘ, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα στο 100%.
Στις περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 60, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, όπως είναι η Πέλλα. Άρα, είναι σημαντικός ο εμβολιασμός. «Η χορήγηση τις τρίτης δόσης είναι πιο επιτακτική», τόνισε η καθηγήτρια.
Μία μελέτη του Ισραήλ έδειξε ότι η τρίτη δόση μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%. Δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει τον κίνδυνο νόσησης.
Σημαντικό είναι είπε να τηρούνται τα μέτρα και στις ηλικίες 4 έως 18 ετών. Τόνισε πως ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος εντοπίζει τα ενεργά κρούσματα σε παιδιά και εφήβους άρα είναι σημαντικός να γίνεται και στην εορταστική περίοδο. Ωστόσο, τόνισε πως οι μολύνσεις έχουν μειωθεί σε αυτές τις ηλικίες, καθώς ο εμβολιασμός προχώρά στα παιδιά άνω των 12 ετών.
Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών
Επίσης, υπενθύμισε πως αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 5 – 11 ετών. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα, πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση και 1,8 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες, ούτε μυοκαρδίτιδα, ενώ οι αρμόδιοι παρακολουθούν στενά τα δεδομένα και δεν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Ανάλογα στοιχεία και στο Ισραήλ.
Ο εμβολιασμός των παιδιών,τόνισε, πως θα μειώσει τις μολύνσεις στα σχολεία, αλλά θα βελτιώσει και γενικότερα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Λίγο πριν το τέλος της ενημέρωσης, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως με το άνοιγμα της πλατφόρμας, είναι βέβαιη ότι μια μερίδα γονέων θα θελήσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια», δήλωσε. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση παιδιών, γιατί τα φιαλίδια είναι συγκεκριμένα. Πάντως και στα Κέντρα Υγείας και στις δημόσιες δομές, το εμβόλιο θα γίνει από παιδιάτρους.
Βασικό πρόβλημα στη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι η καθυστέρηση στην προσέλευση των ασθενών. Όσοι έχουν συμπτώματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να βιαστούν για να κάνουν το τεστ, για να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι δικαιούχοι.