THEPOWERGAME
Στον αυξημένο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κοινωνίας και του κράτους λόγω της φτώχειας και των διακρίσεων εις βάρος των φτωχών αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο χαιρετισμό του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στο 14ο Bali Democracy Forum και στην ενότητα «Δημοκρατία για την Ανθρωπότητα: Αντιμετωπίζοντας τη Φτώχεια».
«Η Ελλάδα, ως ισχυρός υποστηρικτής της δημοκρατίας ως παγκόσμιου δημόσιου αγαθού και ως σθεναρός υπέρμαχος του οικουμενικού, αδιαίρετου και αλληλένδετου χαρακτήρα όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρεί τη φτώχεια “εχθρό” και των δύο αξιών και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την εξάλειψή της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Το κάνει αυτό με την προαγωγή των ίσων ευκαιριών και της συμμετοχής στην κοινωνία, καθώς και με την ενθάρρυνση του διαλόγου, της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε όλες τις πτυχές της ζωής», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτές οι προσπάθειες δεν σταμάτησαν ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και «η δημοκρατία και οι θεσμοί της συνέχισαν να λειτουργούν και να αποδίδουν, προς όφελος του ελληνικού λαού συνολικά».
Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, «τα τελευταία 30 χρόνια έχει αναβιώσει η συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη φτώχεια, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τον ανερχόμενο λαϊκισμό και την τρέχουσα πανδημία COVID-19, που διευρύνουν τις ανισότητες» και τόνισε πως «η επακόλουθη ανασφάλεια απειλεί τη χρηστή διακυβέρνηση και την ίδια τη δημοκρατία».
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και των εταιρικών σχέσεων σε παγκόσμια κλίμακα για την ταχεία εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Επεσήμανε πως η Ελλάδα εργάζεται επιμελώς πάνω σε προγράμματα που έχουν στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων που υπονομεύουν τα ατομικά, πολιτικά, καθώς και τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Ειδικότερα, ανέφερε την εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ υπενθύμισε πως έχουν εγκριθεί τέσσερα άλλα μείζονος σημασίας έγγραφα πολιτικής:
- Το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
- Το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας
- Το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού
- Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων
Επιπλέον, εκπονείται ήδη μια νέα Στρατηγική και Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την Ενσωμάτωση των Ρομά.