THEPOWERGAME
Με πτώση αντέδρασαν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών της Κίνας στην ανακοίνωση της Didi Chuxing, της πλατφόρμας ιδιωτικών μετακινήσεων με έδρα το Πεκίνο, πως αποσύρεται από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μόλις προ έξι μηνών, η Didi ήταν μια ιστορία επιτυχίας στη Wall Street και αντιπροσώπευε την εξωστρέφεια που αποκτούσαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας.
Την Παρασκευή, ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε έως και 2,7% ενώ οι μετοχές των Alibaba και Tencent έχαναν μέχρι 5,4% και 3,3%, αντίστοιχα, εν μέσω της συνεδρίασης. Η ανακοίνωση της Didi για την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών προκείμενου «να αποχωρήσει από τη Νέα Υόρκη και να προχωρήσει με την εισαγωγή της στο Χονγκ Κονγκ» συμβολίζει πια τη αποσύνδεση της Wall Street από την Κίνα.
Το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ
Σήμερα η Didi μαζί με τον υπόλοιπο κλάδο τεχνολογίας της Κίνας βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ψυχροπολεμικού κλίματος στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Επί προεδρίας Τραμπ και Μπάιντεν έχουν ενταχθεί πάνω από 50 κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας σε μαύρη λίστα που είναι είτε κρατικές, είτε υπάρχουν υποψίες για στενή συνεργασία με το Πεκίνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να επενδύσουν σε αυτές.
Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ζήτησε από το καλοκαίρι την υποβολή περισσότερων στοιχείων από τις ξένες εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη. Οι νέες προδιαγραφές θορύβησαν την Κίνα, η οποία θεωρεί πως οι μεγάλες πλατφόρμες στο Διαδίκτυο εμπεριέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη χώρα, σύμφωνα με διάφορες πηγές στον Διεθνή Τύπο.
Αμέσως μετά την άντληση 4,4 δισ. δολαρίων από τη δημόσια εγγραφή της Didi στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιούνιο, το Πεκίνο μπλόκαρε την εφαρμογή της από τα κινητά τηλέφωνα στην Κίνα, απαγόρευσε την πρόσβαση σε νέους χρήστες και ξεκίνησε έρευνες για τις πρακτικές κυβερνοασφάλειας της πλατφόρμας. Ήταν τα πρώτα σημάδια της αποδοκιμασίας του Πεκίνου για τη εισαγωγή της εταιρείας στη Νέα Υόρκη.
Η νέα γενιά επιχειρηματιών στο μικροσκόπιο της Κίνας
Το Πεκίνο έχει σφίξει τον κλοιό στον κλάδο της τεχνολογίας, ελέγχοντας ενδελεχώς τις δραστηριότητες των κολοσσών τους, απαγορεύοντας τα κρυπτονομίσματα και ζητώντας τη συνεργασία τους για την έκδοση του ψηφιακού γουάν. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια μορφή κρατικού καπιταλισμού στην Κίνα σε μια περίοδο που επικρατεί μεγάλη δυσπιστία και επιφυλακτικότητα στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
Εταιρείες όπως ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, ο πολυεθνικός όμιλος ηλεκτρονικών παιχνιδιών Tencent Group και η Didi, το αντίπαλο δέος της Uber στην Ασία, έχουν δημιουργηθεί από μια νέα γενιά επιχειρηματιών. Οι ιδρυτές τους κατάφεραν να επεκταθούν στην κινεζική οικονομία, τη δεύτερη ισχυρότερη του κόσμου, ξεκινώντας από το μηδέν.
O Τζακ Μα της Alibaba και της Ant Group, ο Μα Χουατένγκ της Tencent Group ή ο Τσενγκ Γουέι της Didi είναι νέοι, αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες που συμβόλιζαν μια νέα εποχή για την Κίνα. Μέχρι που το Πεκίνο υιοθέτησε μια αυστηρότερη στάση απέναντι στους τεχνολογικούς ομίλους.
Εδώ και ένα 12μήνο, οι αρμόδιες αρχές στην δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου επέβαλαν πρόστιμο στην Alibaba για την αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά της, έδωσαν εντολή για τη διάσπαση των δραστηριοτήτων του ομίλου ψηφιακής τραπεζικής Ant Group και έθεσαν ζήτημα εθνικής ασφάλειας όταν η Επιτροπή Κεφαλαιογοράς των ΗΠΑ ήθελε να εξετάσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια κινεζικές εταιρείες, εισηγμένες στη Wall Street. Η παρούσα κατάσταση αντικατοπτρίζει μια «αμοιβαία αποξένωση αλλά και ένας διαγωνισμός για τους νέους κανόνες που θα ορίζουν τις διεθνείς διασυνδέσεις» δήλωσε ο Λέστερ Ρος, συνέταιρος της νομικής εταιρείας WilmerHale, στους New York Times.