THEPOWERGAME
Τις βασικές προϋποθέσεις για προσέλκυση επενδύσεων έθεσε ο Νίκος Σταθόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος στη BC Partners, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος έχει να επιδείξει 25ετή εμπειρία στην διαχείριση και επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων, περιέγραψε την οικονομική προοπτική της χώρας υπό το πάντα αυστηρό βλέμμα των διεθνών αγορών, αλλά και το ποιες αλλαγές σε επίπεδο νοοτροπίας, θεσμικού πλαισίου και υποδομών στην Ελλάδα μπορούν να εγγυηθούν την διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Σταθόπουλος εντοπίζει στο στρατηγικό, φίλο– αναπτυξιακό σχέδιο, που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, καθώς και στην πολιτική σταθερότητα, τα αίτια του θεαματικού rebound, ενώ τονίζει ότι υπό τις ίδιες προϋποθέσεις οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.
Επισημαίνει δε, πως βελτιωτικές παρεμβάσεις σε υποδομές και λιμενικές εγκαταστάσεις, η σταθερότητα στο φορολογικό περιβάλλον, η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του Κράτους είναι βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόσβασης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία με στόχο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Oι τομείς που θα αποτελέσουν πόλο έλξης
Ερωτώμενος ποιοι τομείς ή κλάδοι της οικονομίας εκτιμά πως θα βγουν κερδισμένοι από τα επενδυτικά κεφάλαια, που αναμένονται στην χώρα και σε ποιο επίπεδο θεωρεί πως απαιτούνται παρεμβάσεις, προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άμεσων ανταγωνιστών της είπε τα εξής:
«Ο Τουρισμός ευρύτερα, το Real Estate, ο τεχνολογικός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες και τα νέα δίκτυα, ο ιατρικός και ο φαρμακευτικός κλάδος, που είναι εξελιγμένοι σε επίπεδο έρευνας, καθώς και ο εξειδικευμένος αγροτικός τομέας, είναι μερικοί από αυτούς που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης και για ξένα επενδυτικά κεφάλαια».
»Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε έμφαση, ώστε να συμπληρώσουμε το παζλ του ιδανικού επενδυτικού προορισμού. Για παράδειγμα, υπάρχουν οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές που χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις. Επιπλέον, παρουσιάζεται η ανάγκη να ενταθούν οι επενδύσεις σε λιμενικές εγκαταστάσεις, τεχνολογικά δίκτυα και logistics, καθώς και στην έρευνα και την εκπαίδευση που οδηγούν σε καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση του δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (υποδομές cloud, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας, ηλεκτρονικό εμπόριο, κλπ). Υπάρχουν προτάσεις και πρωτοβουλίες για την ουσιαστική βελτίωσή τους. Πολλές ήδη υλοποιούνται. Με τόλμη και αποφασιστικότητα, θεωρώ πως η Οικονομία, σε λίγα χρόνια από σήμερα, θα έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της στον διεθνή επενδυτικό χάρτη».