THEPOWERGAME
Μέσα σε 60 μέρες θα γίνεται η υπαγωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης στο 3rd Family Business Conference. Όπως είπε ο αν. υπουργός, με μια δηλωτική πράξη, χωρίς καθυστερήσεις από τις ομάδες ελέγχου του Υπουργείου, θα ολοκληρώνεται το επιχειρηματικό σχέδιο.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι για την οικονομία η μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση και στο έργο που γίνεται από το Υπουργείο για την επιτάχυνση στην υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων. Στόχος είναι η υπαγωγή στον νόμο να μην ξεπερνά τις 60 ημέρες και ταυτόχρονα με μια δηλωτική πράξη, χωρίς να υπάρχει καθυστέρηση των ομάδων ελέγχου του Υπουργείου να ολοκληρώνεται το επιχειρηματικό σχέδιο.
Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Έρχεται πολύ σύντομα ο Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος δίνει ιδιαίτερα καθεστώτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογενειακές επιχειρήσεις που τους απασχολεί η διαδοχή. Πέραν των φορολογικών διευκολύνσεων που γίνονται μέσα από την απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης, δημιουργούμε και ιδιαίτερα καθεστώτα που μπορούν να απασχολήσουν τις νέες γενιές των οικογενειακών επιχειρήσεων, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρχει μια διαφοροποίηση, μια επιλογή από νέους να επιχειρήσουν με ένα αντικείμενο το οποίο να προσθέτει ή να διαφοροποιεί το παραγωγικό μοντέλο που έχουν στην επιχείρησή τους, να έχουν ιδιαίτερη επιχορήγηση, έτσι ώστε να στηρίζονται στην έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Αυτή η επιχορήγηση θα μπορεί να συμπληρώσει δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε και να πετύχουν μηδενικό επιτόκιο, αλλά και επιχορήγηση, που θα τους επιτρέψει να μειώσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ώστε να είναι πιο εύκολο να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους. Ταυτόχρονα συζητάμε με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, για να δημιουργηθεί ένα πακέτο στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που επιθυμούν να υπαχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο, με ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα με το θέμα της εγγυοδοσίας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις να λάβουν μια εγγύηση για να καλύψουν την αρχική ανάγκη για τη δανειοδότησή τους».