THEPOWERGAME
Οι δύο συνεντεύξεις έχουν μία μέρα διαφορά, αλλά η εικόνα που παρουσιάζουν είναι κάπως διαφορετική. Στην πρώτη, που έδωσε ο Αλμπέρ Μπουρλά της Pfizer στο δίκτυο CNBC, ο CEO αναφέρει κατ’ αρχήν πως έχει «πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης» ότι το νέο χάπι της Pfizer για την αντιμετώπιση της Covid-19, Paxlovid, θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στη νέα μετάλλαξη Όμικρον.
«Τα καλά νέα είναι πως όσον αφορά την θεραπεία, (το χάπι) σχεδιάστηκε με αυτό στο μυαλό, σχεδιάστηκε με το γεγονός πως έρχονται νέες μεταλλάξεις (στις ακίδες της πρωτεϊνης του κορονοϊού), είπε ο κ. Μπουρλά στην εκπομπή Squawk Box του CNBC. «Οπότε αυτό μου δίνει ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ότι η θεραπεία δεν θα επηρεαστεί, ότι η δια του στόματος θεραπεία δεν θα επηρεαστεί από αυτό τον ιό».
Η Pfizer έχει ήδη υποβάλλει αίτηση για την έγκριση του σκευάσματος στον αμερικανικό FDA. Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν πως, σε συνδυασμό με το σκεύασμα για τον HIV, ριτοναβίρη, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 89% όταν ληφθεί εντός τριών ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τα εμβόλια προστατεύουν λιγότερο. Πόσο γρήγορα όμως μπορούμε να φτιάξουμε νέα;
Ο κ. Μπουρλά εμφανίστηκε πιο προβληματισμένος για την επίδραση που μπορεί να έχει η μετάλλαξη Όμικρον στα εμβόλια, αλλά και πάλι θετικός. «Δε νομίζω ότι το αποτέλεσμα (των ερευνών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων) θα είναι πως τα εμβόλια δεν προστατεύουν» δήλωσε. «Νομίζω πως το αποτέλεσμα, το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη, θα είναι πως τα εμβόλια προστατεύουν λιγότερο».
Όπως είπε ο κ. Μπουρλά, η Pfizer έχει ξεκινήσει ήδη να παρασκευάζει ένα νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί. Την Παρασκευή μάλιστα, η Pfizer ξεκίνησε ένα από τα πρώτα στάδια στη διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου.
«Το έχουμε αποσαφηνίσει πολλές φορές ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα εμβόλιο σε λιγότερο από εκατό μέρες», σημείωσε. Στην περίπτωση των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα, είπε, ήταν σε θέση να παράξουν εμβόλια γρήγορα, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν επειδή τα αρχικά εμβόλια παρέμειναν αποτελεσματικά.
Μία συνέντευξη που κατακρύμνησε τις αγορές
«Δεν υπάρχει κανένας κόσμος, νομίζω, στον οποίο (η αποτελεσματικότητα) θα είναι στο ίδιο επίπεδο… που είχαμε με τη Δέλτα. Πιστεύω πως η μείωση θα είναι σημαντική. Απλά δεν γνωρίζω πόσο, επειδή ακόμη περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες, στους οποίους έχω μιλήσει, λένε: «Νομίζω πως αυτό δεν θα είναι καλό».
Τα λόγια ανήκουν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στους Financial Times η οποία, όταν δημοσιεύθηκε σήμερα, προκάλεσε υποχώρηση πάνω από 2% στην τιμή του πετρελαίου Μπρεντ και πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια, αλλά και στην Ευρώπη.
Ο Μπανσέλ δήλωσε πως ο υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων στην ακίδα της πρωτεϊνης (32 σε σύνολο 50), την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και η ταχύτατη επέκτασή του στη Νότια Αφρική, δείχνουν πως η τωρινή παρτίδα εμβολίων θα πρέπει να τροποποιηθεί με το νέο έτος. Αμφισβητεί όμως πόσο σύντομα θα μπορέσει να γίνει αυτό.
Οι περισσότεροι ειδικοί μάλιστα πίστευαν πως ένα τόσο μεταλλαγμένο στέλεχος δεν θα εμφανιζόταν για ακόμη ένα με δύο χρόνια, παραδέχεται.
Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να μπορέσει να παραχθεί σε κλίμακα ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον
Παρότι τα δεδομένα για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα υπάρχοντα εμβόλια απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον δεν θα είναι διαθέσιμα για ακόμη δύο εβδομάδες, ο CEO της Moderna εκτιμά πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να μπορέσει να παραχθεί σε κλίμακα ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον.
«(Η Moderna) και η Pfizer δεν θα μπορέσουν να έχουν δισεκατομμύρια δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το καλοκαίρι; Σίγουρα» συμπλήρωσε, προβλέποντας ότι η Moderna θα μπορούσε να φτάσει τα 2-3 δισ. δόσεις μέσα στο 2022.
Όπως η Pfizer, έτσι και η Moderna έχει ξεκινήσει τις δοκιμές για νέα εμβόλια, που θα στοχεύουν ειδικά τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Ο κ. Μπανσέλ είπε όμως επίσης, πως θα ήταν ριψοκίνδυνο αυτή τη στιγμή η Moderna να σπρώξει ολόκληρη την παραγωγική της δυνατότητα σε ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν και άλλες παραλλαγές της νόσου.
Από τις δύο συνεντεύξεις καθίσταται σαφές, πως ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν όλα τα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη, μπορούν όμως να γίνονται κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Θα είναι η φαρμακευτική αγωγή (ή έστω η φαρμακευτική αγωγή κάποιων εταιρειών) αποτελεσματική απέναντι στη νέα μετάλλαξη αλλά όχι το εμβόλιο; Ή πάντως λιγότερο αποτελεσματικό; Ή μήπως ελάχιστα αποτελεσματικό;
Θα είναι, σε αυτή την περίπτωση, ένα νέο, στοχευμένο, εμβόλιο έτοιμο σε 100 μέρες ή θα πρέπει να φτάσει το καλοκαίρι; Και σε αυτή την περίπτωση, θα επιλέξουν οι εταιρείες να αφιερώσουν στο νέο εμβόλιο, μεγάλο μέρος της παραγωγικής τους δυνατότητας; Και στο μεταξύ, τί θα γίνει με τον Τρίτο Κόσμο, όπου εμφανίζονται οι νέες μεταλλάξεις, αλλά τα εμβόλια (παλιά ή νέα) φτάνουν σε μικρούς αριθμούς; Όλα αυτά μένει να απαντηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.