THEPOWERGAME
Γενέθλια έχει φέτος η ελληνική βιοτεχνία παγωτού ΚΑΥΑΚ που ίδρυσε το 2001 ο Γ. Σταυρίδης. Σε αυτήν την εικοσαετία η εταιρεία, δεν κατάφερε να εμφανίσει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, όμως το σήμα της είναι από το πιο γνωστά premium παγωτά της χώρας. Σε αυτό βοήθησαν τόσο τα καταστήματα της, οι συνεργασίες με γνωστές αλυσίδες που πουλάνε τα προϊόντα της και οι συνεργασίες με pastry chefs, όπως ήταν το 2008 ο Pierre Hermé, το 2004 ο Στέλιος Παρλιάρος και το 2003 ο Alain Chartier.
Η ΚΑΥΑΚ που διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Κορωπί, μία επένδυση 3,2 εκατ. ευρώ, με παραγωγική δυναμικότητα 600-700 τόνων παγωτού ετησίως και συνολική επιφάνεια 3.000 τ.μ. δημιούργησε το πρώτο βιολογικό παγωτό στην Ελλάδα, το πρώτο αλμυρό παγωτό και το πρώτο παγωτό με αλκοόλ. Το Kayak Original Greek FrozenYogurt που παράγεται με 100% ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι έχει βραβευθεί ενώ όλα τα παγωτά της, όπως τα παγωτά Χωρίς Γλουτένη, Χωρίς Λακτόζη, τα Βιολογικά και τα παγωτά με Βουβαλίσιο Γάλα έχουν 25 – 30 % διόγκωση, δηλαδή το minimum ποσοστό αέρα που είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί ένα παγωτό.
Όμως παρά αυτά τα επιτεύγματα οι πωλήσεις της είναι κολλημένες πολύ κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι εξαιτίας και της πανδημίας όπου ο κλάδος της εστίασης έμεινε κλειστός οι πωλήσεις της υποχώρησαν σημαντικά. Ο κύκλος εργασιών της πέρυσι έπεσε κάτω από τα 3,6 εκατ. ευρώ όταν το 2019 ήταν στα 5,7 εκατ. ευρώ, το χειρότερο είναι ότι εμφάνισε ζημιές 113.647 ευρώ από κέρδη 700.742 ευρώ. Από την άλλη πλευρά τα δάνεια της αυξήθηκαν στα 2,3 εκατ. ευρώ από 249.029 ευρώ το 2019, με το σύνολο των υποχρεώσεών της να ξεπερνά πλέον τα 4,9 εκατ. ευρώ όταν το 2019 ήταν στα 3,3 εκατ. ευρώ.
Πέρυσι τον Μάιο η παγωτοβιομηχανία Kayak ΑΕ απέκτησε το σύνολο της εταιρείας Chillbox Global ΑΕ και μερίδιο 70% στην εταιρία Chillbox ΑΕ, οι οποίες κατέχουν αλυσίδα καταστημάτων frozen yoghurt και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης η Kayak ΑΕ απέκτησε μερίδιο 50% στην εταιρία Κρητικά Παγωτά ΑΕ, η οποία κατέχει μία μονάδα παραγωγής παγωτού με πρώτη ύλη το κατσικίσιο γάλα.