THEPOWERGAME
Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στην Μποτσουάνα και που αποδεικνύεται πιο ισχυρή και από τη μετάλλαξη Δέλτα, με αποτέλεσμα, η μία χώρα μετά την άλλη να ανακοινώνει κλείσιμο των συνόρων για τις νοτιοαφρικανικές χώρες, προκαλεί τριγμούς στις αγορές.
Λίγα είναι ακόμη γνωστά για τη νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά επιστήμονες ανέφεραν ότι έχει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων και πιθανόν να μπορεί να διαφεύγει των ανοσοποιητικών αντιδράσεων ή να γίνεται πιο μεταδοτική.
Οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ότι είναι η πιο σημαντική μετάλλαξη έως τώρα και ανησυχούν ότι μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, σπεύδοντας να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως έκανε και η Ιαπωνία.
Στο ίδιο κλίμα προχώρησαν σε ανακοινώσεις και οι Ολλανδία, Ιταλία, Ταϊβάν και Σιγκαπούρη κι αναμένεται από λεπτό σε λεπτό και γερμανική ανακοίνωση.
Βουτιά για το πετρέλαιο – Στον θεό τα ομόλογα
Ειδικότερα, μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου, ενώ οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται, καθώς ο εντοπισμός μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορονοϊού ώθησε τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων, του γεν και του δολαρίου.
Την ίδια ώρα, σε ελεύθερη πτώση κινούνται οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, καθώς η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης έριξε στα τάρταρα τον δείκτη blue-chip του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο τουριστικός όμιλος TUI σημείωσε πτώση 9,9%, ενώ αεροπορικές εταιρείες όπως η Wizz Air (WIZZ.L), η Easyjet και η ιδιοκτήτρια της British Airways IAG (ICAG.L) έχασαν 16% έως 20,9%., ενώ οι μετοχές της Deutsche Lufthansa AG έπεσαν κατά 14%. Η Ryanair Holdings Plc, η Air France-KLM και άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν πτώσεις παρόμοιου μεγέθους.
Η χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου χρόνου
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 3,3% λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, με τη σημερινή συνεδρίαση να αναμένεται η χειρότερη εδώ και πάνω από ένα έτος.
Με βουτιά 520 μονάδων άνοιξε τη συνεδρίασή του το γερμανικό χρηματιστήριο και 250 μονάδων το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 3,3% που πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του για πάνω από ένα χρόνο.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια στη Wall Street δείχνουν πτώση για τον Dow πάνω από 800 μονάδες.
Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τριών μηνών, με τον δείκτη MSCI για την περιοχή (εκτός της Ιαπωνίας) να υποχωρεί 2%.
H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρούσαν 3%, κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.
Υπό κατάρρευση ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου
Στην Αθήνα, στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρούσε στις 866 μονάδες με πτώση 3,67%. Μετά τις 11.00, όλο το ταμπλό εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης εμφανίζει σημάδια απομάκρυνσης από τις 866 μονάδες, επιστρέφοντας στις 873.
Πτώση 3,65% σημειώνει ο τραπεζικός κλάδος που πλέον επιστρέφει στα όρια των 560 μονάδων. Πάνω από 3,5% η πτώση στην Alpha Bank, στο 1,06 ευρώ, 3,87% οι απώλειες για την ΕΤΕ, στα 2,58 ευρώ, πάνω από 3% η πτώση στην Eurobank στα 90 λεπτά και πάνω από 3,8% οι απώλειες στην Πειραιώς, στο 1,32 ευρώ. Πτώση 1,3% για τον ΟΤΕ και 2,3% για τον ΟΠΑΠ.
Η πτώση στη ΔΕΗ φτάνει το 4%, στα 9,31 ευρώ. Πάνω από 3% η πτώση και για την 3Ε, τα ΕΛΠΕ, την Quest, τη MOH και τον Μυτιληναίο.
Σφυροκοπούνται τα κρυπτονομίσματα
Στο ίδιο κλίμα και τα κρυπτονομίσματα που ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέγραφαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε άξια, τώρα η συγκυρία για αυτά χαρακτηρίζεται κακή. Το bitcoin έφτασε να υποχωρεί κατά 8%, αν και τώρα «σταθεροποιήθηκε» σε απώλειες 5,8%. Το ethereum διαπραγματεύεται πλέον από τα 4.400 δολάρια στα 4.103 δολάρια.