THEPOWERGAME
Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα αλλά και για τις δράσεις της πολιτείας για τις κακοποιημένες γυναίκες μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Μαρία Συρεγγέλα.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς, η ίδια δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 το εξής: «Εμείς ως κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουμε στη στρατηγική που έχουμε χαράξει γιατί πρέπει να μείνει ανοιχτή και η κοινωνία και η οικονομία και να υπάρξει και άμεσα η ανάσχεση της πανδημίας. Σαφώς δεν εξετάζεται κάποιο ενδεχόμενο επιλογής lockdown που είναι πολύ σημαντικό να το λέμε γιατί και αυτό υπάρχει στα fake news. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης ήδη έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί και αυξάνονται κάθε μέρα, είναι γύρω στις 20 χιλιαδες ημερησίως. Έχουμε περίπου 500 χιλιάδες ραντεβού για την πρώτη δόση, πάει εξαιρετικά καλά και τα ραντεβού για την τρίτη δόση».
Αναφορικά με τις δράσεις της πολιτείας για τις κακοποιημένες γυναίκες η ίδια τόνισε το εξής: «Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν ευρύτερα γνωστό διότι υπάρχει ένα δίκτυο δομών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας. Είναι 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα τα οποία προσφέρουν συμβουλευτική ψυχολογική στήριξη στις γυναίκες γιατί πολλές φορές οι γυναίκες χρειάζονται μια ενδυνάμωση που είναι θύματα βίας. Κοινωνική στήριξη για τις γυναίκες αυτές, υπάρχει νομική στήριξη. Είναι δωρεάν όλες αυτές οι υπηρεσίες δεν ζητούμε εισοδηματικά κριτήρια. Και ταυτόχρονα υπάρχει πλέον και εργασιακή στήριξη γιατί έχουμε δει από τα στοιχεία ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών θυμάτων βίας έχει και θέμα ότι είναι άνεργες».
Πρόσθεσε επίσης ότι η καμπάνια που κάνουμε τώρα είναι το «λέξεις μαχαίρια». Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να μην ακούν τα λόγια που μπορεί πολλές φορές να λεει ο κακοποιητής αλλά να ακούν τις πράξεις γιατί συνήθως υπάρχουν κάποια πισωγυρίσματα διότι μπορεί να πει «συγνώμη, δεν το ήθελα» οπότε υπάρχει αυτό το πισωγύρισμα. Ή το περιβάλλον τους πολλές φορές τους λεει «κάνε υπομονή, μη δίνεις σημασία θα περάσει» και όλα αυτά κάποια στιγμή μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες περιπτώσεις και στο κομμάτι των γυναικοκτονιών.
Θεσμική θωράκιση υπάρχει, να καταγγέλλουν στα αστυνομικά τμήματα, υπάρχουν 73 νέες επιτελικές δομές αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχουν ξεκινήσει εκπαιδεύσεις αστυνομικών γυναικών και ανδρών πάνω στα θέματα αυτά. Είναι αυτεπάγγελτη η δίωξη όταν θα καταγγείλουν, είναι οι τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα όπου όχι μόνο διορθώνονται κάποιες νομοθετικές αστοχίες και κενά που μπορεί να υπήρχαν στη δίωξη και την τιμωρία των πράξεων αυτών αλλά αναβαθμίζονται οι πράξεις αυτές σε κακουργήματα που είναι μείζονος ποινικής απαξίας αδικήματα.
Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν 19 ξενώνες φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, τα συμβουλευτικά κέντρα και φυσικά η γραμμή 15900 αλλά αν απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα πρέπει άμεσα να καλέσουν το 100. Επίσης είναι πολύ σημαντικό και τα τρίτα πρόσωπα να είναι ευαισθητοποιημένα, ο φίλος ή φίλη, ο συγγενής, ο γείτονας όταν πέφτουν στην αντίληψη τους τέτοιες περιπτώσεις να τις καταγγέλλουν. Μπορούν και στην γραμμή 15900 να απευθυνθούν, να πάρουν κάποιες οδηγίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες αυτές από τον κύκλο της βίας.
Υπάρχει μελέτη και την υλοποιούμε αυτή τη στιγμή και για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη βία γεωγραφικοί, μπορεί να υπάρχουν παντού, ούτε υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, είναι παντού γιατί πολλές φορές έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτά γίνονται σε κάποιες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και δεν γίνονται στο διπλανό μας. Ταυτόχρονα υπάρχουν θεραπευτικά προγράμματα και για τους θύτες γιατί κάποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν μεγαλώσει σε μια οικογένεια έτσι και να θεωρούν ότι είναι μια κανονικότητα οι άνδρες να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο στις γυναίκες.