THEPOWERGAME
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 260 % μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, τα προβλήματα στην αγορά φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη τελειώσει και, ως εκ τούτου, η τιμή μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. H Capital Panda συνοψίζει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εν μέσω των ανατιμήσεων.
Σύμφωνα με το χρηματιστήριο εμπορευμάτων, η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε επί του παρόντος στο επίπεδο των 51,74 ευρώ ανά 1 MWh (16 Νοεμβρίου 2021). Συγκριτικά, την ίδια ημέρα πριν από ένα χρόνο ήταν στα 14,36 ευρώ ανά 1 MWh. Η υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου καταγράφηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2021, όταν ξεπέρασε το όριο των 66 ευρώ ανά 1 MWh.
Η σύμβαση για τις παραδόσεις φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2021 στο ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), που αποτελεί σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο σε ολόκληρη την Ευρώπη, σκαρφάλωσε στα 94 ευρώ ανά 1 MWh την Τρίτη.
Η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Και ο λόγος; Μια ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλο τον κόσμο. Η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας ύστερα από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19 δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις «επώδυνες» διακοπές λειτουργίας που προκάλεσε η συνεπακόλουθη αύξηση της ζήτησης λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Οι τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου, αλλά και του άνθρακα έχουν πάρει την ανιούσα. Η έλλειψη φυσικού αερίου προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, από διακοπές εφοδιασμού στην Ασία, όπου η αλυσίδα εφοδιασμού δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί γρήγορα στην τεράστια αύξηση της ζήτησης μετά τησημαντική επιβράδυνση της προηγούμενης περιόδου.
Ο τυφώνας Ida συνεισέφερε στη σημαντική μείωση των προμηθειών στις ΗΠΑ, ενώ μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση φυσικού αερίου είναι αναμφίβολα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η τιμή του αυξήθηκε κατά 420 % κατά τη διάρκεια του έτους. Το πρόβλημα με το νησιωτικό αυτό έθνος είναι ότι βασίζεται στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόβλημα δημιουργούν και οι διακοπές παραγωγής στη Νορβηγία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία. Αυτό αυξάνει την ανησυχία για περαιτέρω αυξήσεις τιμών με την εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης.
Καθώς η περίοδος θέρμανσης έχει μόλις ξεκινήσει, οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πόσο θα ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου και αν οι αρμόδιοι θα μπορέσουν να τη θέσουν υπό έλεγχο.